L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols rebutja fer una moratòria sobre el lloguer turístic

Intervenen: Jordi Lloveras, portaveu GdC-ECP; Josep Saballs, regidor d'urbanisme

 

El Govern admet que el lloguer turístic impulsa a l'alça el preu del lloguer habitual i per això regularan el mercat


L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols rebutja fer una moratòria sobre les llicències de pisos turístics però admet que aquest mercat impulsa a l'alça el preu del lloguer.

El ple va tombar una proposta de Guíxols Des del Carrer que reclamava aturar la concessió de llicències de pisos turístics mentre es redacta una normativa que reguli un mercat que ha augmentat exponencialment en els darrers dos anys passant de les 600 a les 1.000 vivendes d'ús turístic, segons dades del partit.

Tant Els Comuns com l'equip de govern coincideixen en què aquest mercat presssiona a l'alça el preu del lloguer habitual i que això s'ha convertit en un problema en una ciutat amb poca capacitat per créixer en parc d'habitatge nou i èxode de la població sobretot juvenil, que cada cop té  més dificultats per trobar un lloguer assequible als seus sous.
 

Activar els pocs mecanismes que té un Ajuntament


La diagnosi de la malaltia és compartida però no pas la medecina que cal aplicar. Pels Comuns cal una moratòria que aturi la concessió de noves llicències d'ús turístics.

Admeten que les polítiques d'habitatge són complexes, cal abordar-les amb diferents mesures i la majoria depenen d'altres administracions, però que des dels ajuntaments si que es poden prendre mesures administratives per controlar l'alça dels preus del lloguer i la seva especulació. I una d'aquestes mesures, és precisament, limitar el mercat del lloguer turístic.

Lamenten que el Govern no s'hagi mogut des que fa dos mesos els van anunciar la voluntat de presentar aquesta proposta. La proposta dels Comuns només va rebre el suport del MES.
 

Un lloguer important pel turismeDes del Govern volen regular la concessió de llicències d'ús turístic però no aturar-les. Primer perquè consideren que és un mercat que complementa la principal indústria de la ciutat com és el turisme i segon perquè anunciar una moratòria consideren que genera un efecte crida que farà multiplicar la demanda de llicències. De fet, asseguren que ja ha passat des del moment que es va fer pública la propsosta.

La regidoria d'Urbanisme vol fer una regulació que busqui l'equilibri entre la demanda de lloguer assequible i el mercat de lloguer turístic. I en paral·lel fer aflorar tots aquells habitatges d'ús turístic que funcionen de forma il·legal.

ERC i JxC es van alinear amb els arguments del Govern en el sentit que una moratòria no és la solució però van lamentar que encara no s'hagi posat damunt la taula una proposta alternativa i per això es van abstenir.
 

Quasi 40 desnonaments el 2019


A Sant Feliu de Guíxols, segons dades que van presentar els Comuns el problema de l'accés a l'habitatge es pot explicar amb dues xifres. 38 desnonaments el 2019 i 200 famílies en habitatges okupats.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia