JxC guanya al Baix Empordà on l'independentisme arrasa

JxC guanya al Baix Empordà on l'independentisme arrasa
Baix Empordà

Data: 15/02/2021

Irrupció de l'extrema dreta espanyolista amb el 6% dels sufragis, caiguda en picat de la participació i augment de suports pel PSC i CUP

JxC s'imposa al Baix Empordà de forma clara i l'independentisme en el seu conjunt arrasa amb el 65% dels sufragis. El 14F es celebra amb normalitat a la comarca malgrat la pandèmia i una important caiguda de la participació.

Jornada electoral històrica amb canvis de seu electoral i mesures extremes de seguretat sanitària. Malgrat la por inicial totes les meses es van poder constituir amb èxit i el dia es va desenvolupar sense incidents sota un important desplegament logístic i de personal tant de la Generalitat com dels ajuntaments.


JxC supera ERC i es manté com a primera força de l'independentisme

JxC va ser clarament la força més votada malgrat perdre força respecte el 21D. El partit del President a l'exili Carles Puigdemont va revalidar la victòria a la comarca amb 14.841 vots que representen el 31% dels sufragis, 3 punts menys que en els anteriors comicis.

ERC va ser segona força amb pràcticament el mateix percentatge que tenia fins ara. Els republicans van tenir el 23% dels vots 10.926.


PSC recupera posicions i CUP es consolida en 4t lloc

El PSC és el tercer amb discòrdia i juntament amb CUP i VOX l'únic partit parlamentari que augmenta suports. Els socialistes recuperen terreny amb el 8.154 vots, el 17% del total, gairebé 8 punts més que el 21D.

Augment exponencial també de la CUP que amb 3 punts més de suport que els anteriors comicis es consolida com a quarta força a la comarca traient 3.725 vots, el 8 % del total.

La dreta espanyolista té accent ultra i s'enfonsa Cs

Vox es converteix en la primera força del bloc de dreta espanyolista escombrant Cs i el PP. L'extrema dreta irromp amb força i malgrat no tenir estructura a la comarca s'endú 2.830 vots, el 6% dels sufragis.

Lleugera caiguda d'En Comú Podem en percentatge que amb 1.999 vots obté poc més del 4% del total.

La gran derrotada de la nit va ser Cs que s'enfonsa. El partit taronja perd 17 punts de suport i supera per poc la barrera del 3% amb 1.645 vots. El 21D en va obtenir 14.626 i va ser tercera força al a comarca.

El PDeCAT queda per sobre del PP amb poc menys del 3% dels vots i 1.262 vots. El PP no arriba por poc al 2% dels sufragis quedant-se a les portes del miler de vots.

Irrellevància de l'extrema dreta independentista i sense espai pel PNC

Pel que fa a la resta de partits minoritaris cal destacar la irrellevància de l'extrema dreta independentista i dels unilateralistes de Primàries que amb prou feines obtenen un centenar de vots. El partit del filòsof Jordi Graupera no arriba al 0,2% dels suports mentre que els ultranacionalistes del FNC es queden a les portes del 0,3%. Percentatge similar al que obté el PNC de Marta Pascal i Jordi Cordon amb 132 vots.

Pel que fa al vot de la desafecció, el nul i en blanc, augmenten exponencialment sobretot el nul que suma 500 paperetes més respecte el 21D.


Caiguda de més de 30 punts de la participació

48.264 persones van exercir el seu dret a vot, poc més del 54% del cens electoral. 27 punts menys que el 2017 que es va registrar una espectacular participació de gairebé el 81%.
 
NOTÍCIES RELACIONADES

JxC s'imposa a tots els municipis del Baix Empordà (15-02-2021)

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política