Miquel Martín presenta la biografia de Tom Sharpe

Palafrugell

Data: 07/06/2023

Miquel Martín ha presentat la novel·la sobre la vida de Tom Sharpe. "Fragments d'inexistència" és una biografia feta a través d'anys de recopilació de gravacions de converses entre el britànic i la seva marmessora literària, metgessa i sobretot amiga Montserrat Verdaguer.

En aquest hotel de Llafranc i més tard en una casa és on es va establir el novel·lista satíric i fotògraf anglès Tom Sharpe, gairebé vint anys fins a la seva mort el 2013. En aquest refugi va establir amistat amb la doctora Montserrat Verdaguer a qui li va encarregar realitzar la seva biografia. La seva marmessora i presidenta de la Fundació Tom Sharpe va anar enregistrant converses i documents . Ara després de deu anys de la seva mort, l'escriptor begurenc Miquel Martín i Serra ha presentat "Fragments d'inexistència" que conté material inèdit i repassa la vida de Sharpe de forma literària.
 

Quan començo a llegir les cartes, els dietaris, les autobiografies inèdites, la immensa quantitat d'informació inèdita i veig la vida que va tenir aquest home, m'hi tiro de cap, que és un repte, que la vida de Sharpe ja és una novel·la. Jo m'he plantejat com si reconstruís el personatge de Tom Sharpe a través de la informació que tenim sobre l'autor. Això va ser la idea bàsica. I el que jo volia era escriure una biografia com si escrivís realment una novel·la". -  Miquel Martín, escriptor i autor de "Fragments d'inexistència

Ell deia que odiava les biografies presumptuoses i solemnes, no volia aquelles biografies tan extenses i exhaustives i volia una cosa més amena i lleugera que reflectís també aquesta part més literària.

El llibre ha estat editat en català per Navona i en castellà per Anagrama.
 

"Aquest és un lloc emblemàtic de la seva vida, de l'última part de la seva vida, tal com s'explica molt bé al llibre. És una biografia que crec que pels dos editors és molt especial, per molts motius. Primer perquè és una biografia d'un grandíssim escriptor, que a més és una biografia que ens interpel·la a nosaltres, explica moltes coses de nosaltres.

A més a més, perquè en Miquel amb col·laboració amb la Montserrat han construït jo diria una de les millors biografies que s'han escrit als últims anys en aquest país i part de l'estranger perquè compleix els requisits bàsics d'una biografia que és fer-te entrar en la vida del biografiat. També han aconseguit una cosa extraordinària que és que hi entrem com si fos d'una novel·la.

La vida de Tom Sharpe és tan increïble, és una vida tan literària, és una vida que podria ser una de les seves novel·les que quan la llegeixes has de rellegir moltes vegades pensant si el que ens estan explicant en Miquel i la Montserrat és un altre invent de Tom Sharpe o és la realitat i no, és la realita". - Ernest Folch, editor i propietari de l'editorial Navona

Ara es treballa per fer la versió en anglès i s'està catalogant tot el fons que l'escriptor londinenc tenia i tot el que resta a la Universitat de Girona.

L'autor establert al Baix Empordà ja ho deia que la seva biografia seria "tan extravagant que probablement explicaria la mena de llibres que escriu". Sharpe va viure una vida complicada i intensa, pròxima al nazisme. I els seus llibres carregats d'humor sempre amagava missatges i denúncies socials al darrere, especialment contra l'apartheid.

D'altra banda, aprofitant l'efemèride i la presentació del llibre, l'Ajuntament de Palafrugell ha inaugurat l'escultura en homenatge a Sharpe per tot el llegat que va deixar el municipi.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura