El Museu del Suro s'apropa a les residències a través d'un taller de memòria

Una vintena d'usuaris de la residència Surís de Sant Feliu de Guíxols ha gaudit d'una activitat especial aquest dijous al matí. El Museu del Suro de Catalunya de Palafrugell s'ha apropat al centre per interactuar amb els usuaris a través d'un taller de memòria sobre el sector del suro. Curiosament, ens hem trobat que molts dels participants coneixen bé aquest món i és que el Baix Empordà és un territori surer i molta gent ha treballat en aquesta indústria.

Des de fa tres anys el Museu del Suro de Catalunya a Palafrugell es va adherir al programa Apropa Cultura per a fer accessible l'oferta cultural a persones en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, el museu s'ha unit al projecte pilot amb la creació d'un taller de memòria dissenyat per a persones amb dependència que veuen restringida la seva mobilitat o altres demències. I en aquesta ocasió s'han traslladat a la residència Surís, a Sant Feliu de Guíxols. 

Una vintena de residents han pogut recordar i conèixer el procés del suro, des de l'abre, a la fàbrica i l'ampolla. I ho han fet a través de diverses activitats com per exemple descobrir el tacte i les aromes que aporta el suro o visualitzar algun vídeo o fotografia relacionada amb els oficis antics i la indústria. Una iniciativa que ha servit per establir connexions entre vivències i experiències personals. De fet, diversos usuaris que han assistit al taller, coneixien molt bé el món d'aquesta escorça i tot allò que l'envolta. I és que la comarca del Baix Empordà és un territori surer on molta gent ha treballat en aquesta indústria

Una iniciativa que vol servir també per trencar la dinàmica del dia a dia de les residències i centres de dia de gent gran, motivar la interacció social i la conversa. Des de la residència Surís, expliquen que a vegades és complicat poder desplaçar-se perquè la gent gran pugui gaudir de les activitats, i per això, valoren iniciatives com aquestes per fer arribar la cultura a tothom.

Aquesta iniciativa es durà a terme a altres centres de les comarques gironines i es pot sol·licitar a través del portal d'Apropa Cultura o al mateix Museu del Suro.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat