L'Àliga de la Bisbal d'Empordà festeja el seu 400 aniversari

INTERVÉ: Guillem Pajares, president Amics de l'Àliga

L'Àliga de la Bisbal d'Empordà ha fet 400 anys i aquest cap de setmana s'ha celebrat amb una gran festa dedicada a aquest símbol de la cultura popular. La de la Bisbal és una de les bèsties més antigues de Catalunya, va néixer el 15 d'abril del 1619 i un estudi ha de certificar l'antiguitat exacte de la peça que desconeixen si és l'original. Acompanyant a l'amfitriona a la seva festa d'aniversari hi havia també l'àliga de Barcelona, la de Torroella de Montgrí, Girona, Cardona i Vilafranca. 

L'Ajuntament va fer una rebuda institucional a les àligues convidades amb un intercanvi d'obsequis i els van traslladar la importància de la cultura popular a la capital del Baix Empordà.

Tot seguit les 6 àligues van fer una desfilada pel centre de la Bisbal per acabar fent el ball dels 400 anys de l'àliga de la Bisbal.

La festa es va allargar durant tot el dissabte i es va convidar també a participar-hi a altres entitats del poble com els Dracs, els Votltors i els Gegants.

L’Àliga de la Bisbal d’Empordà és una peça formada per una estructura de fusta i arpilleria i revestida de petites peces de pell a manera de plomes dentades, daurades. Dins de l'Àliga hi ha escrita una data, el 1772, que podria ser la de construcció de la peça actual. L’àliga és una au rapinyaire, dominant del cel i la caça i, aquest simbolisme de poder, vol representar el poder municipal.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura