L'increment de preus deixa desertes diferents licitacions d'obra pública al Baix Empordà

La Cambra de Contractistes d'Obra de Catalunya ha posat de manifest el dificultós context actual, marcat per la incertesa i la inestabilitat, en la que es troba el sector de la construcció, a causa de les alteracions dels darrers mesos en els mercats de l'energia i de les matèries primeres. A les empreses constructores se'ls fa molt difícil preveure els costos reals d'una obra i aquesta situació està provocant un augment significatiu de licitacions d'obra pública desertes.

El conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna està agreujant encara més la crisi de desabastiment i de l'increment de preus de materials iniciada a conseqüència de la pandèmia. Aquesta situació està portant al límit a les empreses constructores, ja que impacta directament en els preus dels materials de la construcció i fa molt difícil de preveure els costos reals d'una obra. Materials com el ferro, el níquel, l'alumini i la fusta han experimentat forts increments en els preus i els costos de l'energia s'han disparat en nivells inassolibles per algunes empreses.

Aquest fet ha portat a un augment significatiu de licitacions d'obra pública sense adjudicar a tot Catalunya i això s'ha vist reflectit també a la comarca del Baix Empordà els darrers mesos en diverses licitacions d'obres com per exemple les de construcció del futur nou pavelló de Palafrugell, del sector d'equipaments de la Font de Baix de Begur, de reparació dels desperfectes que va ocasionar el temporal Gloria a Sant Feliu de Guíxols i d'adequació de la zona d'estar sensorial i el mirador de les Illes Medes en el passeig Marítim dels Griells de l'Estartit. 

En el cas de Palafrugell, s'ha vist afectat en el procés de licitació de les obres de construcció del futur pavelló de Palafrugell, que ha d'acollir les activitats esportives de l'escola Barceló i Matas i el nou Institut, així com dels clubs d'esports sobre rodes del municipi. El projecte preveu la construcció de la cobertura de la pista i les estructures de tancament verticals, i la instal·lació de lavabos, enllumenat i un espai per endreçar l'equipament esportiu. La primera licitació, de la qual es podien presentar ofertes fins al 26 de juliol, no en va rebre cap i va quedar deserta. Ara s'ha obert de nou el procés, amb un pressupost base de licitació de 903.831 euros. El termini de presentació finalitzarà el pròxim dimarts 25 d'octubre.

El mateix ha succeït amb la licitació de les obres d'execució del projecte arquitectònic del sector d'equipaments de la Font de Baix de Begur. Un cop transcorregut el termini de presentació d'ofertes, que finalitzava el dia 15 de setembre, no se'n va rebre cap. Així, el consistori begurenc ha declarat deserta la licitació, que tenia un pressupost base de 6.814.780 euros.

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols és un altre dels del Baix Empordà que va haver de penjar el cartell de ''licitació deserta'' recentment, en aquest cas per les obres de reparació dels desperfectes ocasionats pel temporal Gloria a l'espigó i racó de Garbí, que inclou les obres de 3 projectes. L'anunci es va publicar el 22 de juliol, amb un termini de presentació d'ofertes obert fins a l'11 d'agost. Durant aquest termini no es va presentar cap oferta i es va aturar el procés de reparació. Tanmateix, el passat dijous 6 d'octubre una empresa es va posar en contacte amb el consistori per tirar-la endavant. Les actuacions està previst que s'iniciïn a finals d'aquest mes, per tenir l'espigó de Can Rius acabat a mitjans de gener. La inversió total del projecte escala als 300 mil euros.

Un altre exemple passa perTorroella de Montgrí, on tampoc s'ha presentat cap oferta per projectes com el de les obres d'adequació de la zona d'estar sensorial i el mirador de les Illes Medes en el passeig Marítim dels Griells. Tenia un pressupost base de 80.700 euros.

En el global de Catalunya, el darrer any han quedat sense adjudicar 370 projectes d'obres, arribant a sumar 95,4 milions d'euros d'import.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Economia