Els Agents Rurals demanen a la ciutadania gaudir del Nadal respectant el medi natural

Data: 13/12/2021

A les portes de les festes de Nadal la majoria de llars de Catalunya comencen a preparar la decoració nadalenca. El pessebre o l’arbre de Nadal són elements centrals de les ornamentacions d’aquestes dates, però cal tenir presents alguns consells pràctics i la normativa que ho regula per tal que aquesta decoració es faci de forma respectuosa amb el medi natural.

Malgrat un dels elements més tradicionals en aquestes dates és l’arbre de Nadal, a Catalunya no està permès tallar o desarrelar arbres del medi natural amb aquesta finalitat. Per tant, si s’opta per decorar un arbre natural, cal comprar-lo i no sostreure’l del medi. Tots els arbres que es comercialitzen han de dur una identificació, on consta la qualitat i l’origen.

El boix grèvol -molt usat per a decoració de la llar per Nadal-, és una espècie protegida i la seva recol·lecció, tallada o desarrelament està totalment prohibida

A l’hora de fer el tradicional pessebre, també cal tenir en compte que la recol·lecció de molsa està molt restringida i que cal informar-se bé per no incomplir la normativa. La molsa té una funció destacada al bosc perquè serveix de refugi per a petits invertebrats. També evita l’erosió del terreny i té una gran capacitat per absorbir aigua i mantenir la humitat. En el seu lloc, existeixen alternatives sostenibles per decorar el pessebre, com ara plantes i materials reciclats com escorça, cartró, serradures, sorra, pedres o gespa artificial, que a més es poden reutilitzar d’un any per l’altre.

Per tal de complir amb les prohibicions i restriccions que afecten el verd nadalenc, en cas que es vulgui decorar la llar amb elements naturals, cal adquirir-los en botigues, mercats i fires, on se’n troben de procedents de la jardineria comercial o de llocs on està permesa la seva recol·lecció.

Els Agents Rurals demanen a la ciutadania gaudir del Nadal respectant el medi natural. En els darrers 5 anys, el cos operatiu ha realitzat prop d’un miler d’actuacions relacionades amb el verd nadalenc. Les dades mostren que la vigilància i les tasques dissuasives han augmentat la consciència ciutadana entorn la protecció de la natura i del nostre entorn.

Durant aquestes dates els Agents Rurals fan taques de la vigilància en les zones forestals per evitar infraccions en la recol·lecció d'aquests productes procedents del medi natural comercialitzats per comprovar-ne la procedència. En cas de detectar una infracció, denuncien els fets i comissen el material sostret del medi, a més, pot donar lloc a la imposició de sancions administratives.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient