Les campanyes preventives salven els boscos dels incendis forestals

Baix Empordà

Data: 13/06/2023

Enguany, la Campanya Forestal està marcada per 3 anys de sequera acumulada que ha generat un alt estrès als boscos. Aquest fet, sumat a l'elevada temperatura i l'acumulació de biomassa seca, fa que la càrrega de combustible disponible per cremar sigui elevada.

La Reunió de coordinació operativa de la Campanya Forestal 2023 ha destacat als reptes que s'enfronten els cossos de seguretat per a protegir el medi ambient, entre ells, la climatologia adversa, que ha incrementat el risc d'incendis, ja que les temperatures estan per sobre de la mitjana, hi ha pocs episodis d'entrada de vent amb humitats i ja sumem 30 mesos de sequera a causa de la falta de pluges. De fet, a 1 de juny, el nivell 2 del Pla Alfa per alt risc d'incendi s'ha activat 7 dies al Baix Empordà.

A més, al llarg de l'any passat les comarques gironines van ser afectades per un total de 122 incendis. Enguany, i només comptant fins al dia 1 de juny, ja en duem 49. Per aquest motiu, entre d'altres, és important fer una crida a la prudència i a la col·laboració ciutadana per evitar qualsevol ignició, ja que 9 de cada 10 incendis són causats directament o indirectament per l'humà.

De totes maneres, gràcies a les tasques preventives del Cos d'Agents Rurals, el nombre d'incendis forestals ha tingut una tendència a la baixa els darrers anys tot i l'augment dels dies en què hi ha un elevat perill d'incendi.

De fet, des de principi d'any, el Cos ha dut a terme 1.242 actuacions de campanyes preventives, el seguiment i les inspeccions d'infraestructures i activitats que poden provocar incendis que consideren crucials per a la reducció d'incendis forestals.

Algunes de les novetats de la Campanya Forestal d'aquest any, han estat que el Cos disposa prop de 500 efectius gràcies a la recent incorporació de 54 nous agents. S'han adquirit també 3 drons nous i El Grup Especial Caní compta amb 2 gossos ensinistrats per a la detecció de substàncies accelerants durant la investigació de causes de l'incendi.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient