El Museu Palau Solterra recupera l'obra fotogràfica de Ricard Duran

El Museu Palau Solterra de Torroella de Montgrí ha inaugurat aquest dijous la temporada d'hivern amb l'exposició fotogràfica titulada "Mirada, llum i equilibri", com a cap de cartell. En el recull d'instantànies més important dedicada a Ricard Duran, l'espectador podrà capbussar-se en la convulsa Barcelona de finals del franquisme.

Imatges inèdites en color
L'exposició comissariada per Eduard Bertran mostra 75 fotografies realitzades pel sabadellenc entre 1952 i 1967. Enguany i com a novetat, es presentaran al públic quatre imatges inèdites en color, no vinculades a l'àmbit familiar.

Elogi a la quotidianitat
La mostra de Torroella gira al voltant de dos grans eixos: una primera part documental i de testimoniatge, i una segona amb una clara tendència estètica. Pel que fa al primer bloc, l'elogi a la quotidianitat és evident. Els trens, les escenes de carrer o l'anonimat de la gent configuren el primer bloc. Tant és així, que la model de la instantània que presideix l'exposició és la seva filla.

Referent a l'eix artístic, Duran va beure sobretot de la Nova Objectivitat alemanya, també de l'escola Bauhaus o de la fotografia directa nord-americana. Aquí regnen els criteris estètics del pictorialisme.

Duran entre els millors fotògrafs catalans
Duran és un dels grans noms de la fotografia catalana que, com molts altres, va quedar en l'oblit de la història. De fet, ell mai va viure de la càmera, sinó que va treballar en una fàbrica tèxtil de Sabadell. D'aquesta manera, a la mostra convergeix la dictonomia entre la professionalitat i l'esperit amateur de l'artista.

"Mirada, llum i equilibri" de Ricard Duran es podrà visitar al Museu Palau Solterra de Torroella de Montgrí fins al 2 de maig.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura