Pilar Cabratosa, una història d'exili 76 anys després de l'alliberació de Mauthausen

INTERVÉ: Pilar Cabratosa, llevadora, va viure en primera persona l'exili i la pèrdua del pare.

IMATGES ARXIU:  ​Bundesarchiv i Pilar Cabratosa.


Les botes dels militars nord-americans trepitjaven el 5 de maig de 1945 el terreny d'entrada al camp de concentració de Mauthausen. Una munió de presoners, amb alta presència d'espanyols, donava la benvinguda a les tropes que proclamaven, fa 76 anys, la seva alliberació.

Entre les reixes de Mauthausen i en la seva quarantena de subcamps, hi restaren presoners uns 7.000 espanyols. Hi van perdre la vida més de la meitat.

Travessar la frontera a Portbou
La Pilar Cabratosa estava a les portes de celebrar el seu sisè aniversari, quan el seu pare, militar republicà, i la seva mare, llevadora, van travessar la frontera amb França. La seva història d'exili començà el 3 de febrer de 1939 a l'andana de l'estació de ferrocarrils de Portbou. 

Separació familiar
En el país veí, mare i filla van romandre en una casa d'acollida, lluny de Joan Cabratosa. Tanmateix, la descoberta d'un cosí francès i un permís de treball, alliberarà al pare del camp d'Argelers.

Arribada dels nazis a París
Reagrupats a París, la família es va adaptar a la nova vida. Amb l'arribada de les tropes nazis a la capital, el seu destí va tornar a capgirar-se. El pare va ser arrestat per la Gestapo i posteriorment, va ser enviat als camps de concentració de Mauthausen i Gusen, on va ser assassinat el 30 de desembre de 1941.

El paper de Creu Roja Internacional
La jove Pilar va romandre a França amb la seva mare fins al 1943, quan van retornar a Catalunya. Instal·lades a Torroella de Montgrí, no van rebre més notícies del pare fins al 1945, gràcies a una carta de defunció emesa per la Creu Roja Internacional.

Recuperar i preservar la memòria
En el poble empordanès van forjar una nova vida. La Pilarín, tal com l'anomenen els seus coneguts, coneix la història gràcies a les converses amb la seva mare Pilar.

Dia per homenatjar les víctimes espanyoles del nazisme
El 1945 es va alliberar el camp de Mauthausen-Gusen, i foren 74 anys després, quan el Govern espanyol va fer un primer pas i va declarar el 5 de maig com el Dia per homenatjar a les víctimes espanyoles del nazisme.
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura