Comença el primer buidatge de 20.000 tones de deixalles de l'abocador de Vacamorta

La Generalitat ha començat aquest dilluns el buidatge de l'abocador de Vacamorta, ubicat a Cruïlles. En la primera fase dels treballs es contempla la retirada de 20.000 tones de deixalles, d'un total de 3,5 milions, amb un cost de 2,5 milions d'euros.

Els camions i les excavadores han començat aquest dilluns a extreure terra de l'abocador de Vacamorta. Una instantània, que el veïnat portava reclamant durant més de vint anys, i amb nombroses sentències judicials entremig. Actualment, s'està realitzant la primera fase dels treballs, que preveu la retirada de 20.000 tones de deixalles en un termini màxim d'1 any.
 

Ara, es fa un procés de selecció dels residus. Primer, però, s'extreu la capa de terra superficial, que es guarda per una posterior restauració de l'entorn, i les deixalles, en canvi, passen per un triatge. - Isaac Peraire, director de l'Agència de Residus de Catalunya

A la pràctica, s'està testejant el sistema conegut com a mineria d'abocador. És a dir, els residus dipositats a Vacamorta es tracten i s'analitzen en el mateix indret per saber quins es poden reciclar. Encara no es coneix la nova ubicació d'aquelles deixalles que precisin traslladar-se en altres abocadors, tot i que les previsions apunten que al gener es farà pública, un cop s'hagin tractat els primers materials.
 

Primer hem de saber en quines condicions estan els materials, per això ara estem realitzant la prova pilot. Necessitem conèixer les deixalles que hi ha i si s'han transformat amb el temps. L'anàlisi esperem tenir-lo a finals de gener. - Ramon Tella, director general de l'empresa Gestora de Runes

Des de l'Ajuntament esperen que es compleixi la sentència i asseguren que vetllaran perquè l'impacte sigui mínim pels veïns i veïnes. La Generalitat, per la seva banda, ha qualificat el dia "d'històric a les comarques gironines" i, alhora, han assegurat que exigiran responsabilitats. 
 

Assumirem els costos del buidatge, però també arribarem fins al final. Per això, demanarem responsabilitats a aquelles persones que no van actuar com calia. - Laia Cañigueral, delegada del Govern a Girona

La Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC) ha afirmat que hi ha dues tasques sobre el terreny, no només el buidatge, sinó també la recuperació ambiental de l'entorn.
 

Més enllà del buidatge, també s'ha de recuperar la zona humida, declarada el 1998. Llavors hi havia 13 basses, entre Cruïlles i Corçà. - Zeta Figa, portaveu de la PAAC

Un cop finalitzi aquesta primera fase, es tirarà endavant el conjunt del buidatge. Es preveu que els treballs durin uns 16 anys i costin uns 200 milions d'euros, que assumirà íntegrament la Generalitat.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Economia