En marxa les obres del bloc d'habitatge cooperatiu destinat a col·lectius vulnerables

Palamós

Data: 20/03/2024

Les obres del primer bloc d'habitatge cooperatiu destinat a col·lectius vulnerables de les comarques gironines ja han començat. L'edifici "Terra de Mar" se situarà a Palamós i costarà 5 milions d'euros. Està previst que els primers socis puguin entrar a viure el 2026.

Sostre Cívic, en col·laboració amb l'Ajuntament de Palamós, ha començat les primeres accions de les obres del seu projecte d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús al municipi. L'edifici s'emmarca en el compromís amb la creació d'un model d'habitatge cooperatiu innovador, sostenible i socialment responsable. Serà el primer projecte d'aquestes característiques a les comarques gironines.
 

"Estem molt contents perquè per primera vegada a Palamós engeguem un projecte d'habitatge social que no és de compra, en aquest cas s'utilitza la compra de cessió d'ús, però no deixia de ser habitatge social" Lluís Puig, alcalde de Palamós

L'edifici, anomenat 'Terra de Mar', està situat sobre un solar públic de 1.000 m² cedit pel consistori a l'Avinguda Catalunya. Al terreny es veuen ja les línies marcades i definides del que serà el nou edifici. Serà de 34 habitatges, qualificats de protecció oficial, distribuïts en planta baixa i cinc plantes, a més de 34 places d'aparcament soterrani. Els habitatges seran d'entre 39 i 67 metres quadrats, d'una a tres habitacions. A més, disposarà d'espais col·lectius pensats per viure en comunitat.

El bloc es construirà amb els estàndards més alts d'eficiència energètica i sostenibilitat ambiental. De fet, compta amb una certificació energètica A, i serà el primer edifici d'aquest model innovador d'accés a l'habitatge que obtindrà la certificació construcció sostenible VERDE.

Des de l'Ajuntament fa anys que buscaven alternatives d'habitatges per donar resposta a la necessitat dels veïns i veïnes per viure d'una manera més assequible al municipi, tenint en compte que Palamós està declarat com a àrea de mercat residencial tensat.

És una alternativa per incrementar el parc d'habitatge a Palamós amb una modalitat que no coneixíem, però sí que és cert que treballem amb una cooperativa que té solvència amb 19 projectes al territori. Sabem que és una novetat quant als cooperativistes tindran un dret d'ús però no una propietat ni inversió. És important que entre tots plegats busquem aquestes alternatives. Palamós està a la llista dels municipis amb mercat tensat i la intenció és sobretot mostrar quins mecanismes nous tenim per incrementar habitatges a Palamós"- Raquel Gallego, regidora d'habitatge a Palamós

L'obra té un pressupost de 5 milions d'euros, que sobretot es finançaran a partir de l'ICO, que és el banc públic del Ministeri d'Afers Econòmics. L'edifici també rebrà una subvenció de la Generalitat de Catalunya.

Arran de la col·laboració amb l'Ajuntament de Palamós, un 25% dels habitatges de la promoció es reservaran per a joves, gent gran i famílies monoparentals. Els contractes de cessió d'ús seran de per vida, les quotes mensuals seran d'entre 490 i 780 € i per entrar-hi a viure caldrà fer una aportació de capital d'entre 12.000 i 19.000 €.

La campanya d'inscripcions està oberta fins al 12 de maig, i per formar-hi part cal fer-se soci de la cooperativa. De moment ja hi ha 8 habitatges reservats. La durada de les obres es preveu fins a finals de 2025 i es preveu que els socis i sòcies puguin entrar-hi a viure a inicis de l'any 2026.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia