"Doble satisfacció" a l'Ajuntament de Torroella per l'anunci de recompra de la base Loran

El Departament d'Acció Climàtica ha confirmat que recomprarà la base Loran de l'Estartit. Els seus terrenys estan ubicats dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i per això, la Generalitat pot exercir el dret de retracte. La voluntat és dotar l'antiga estació militar nord-americana d'un ús públic.

Enmig del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter s'alcen unes edificacions, actualment en estat d'abandonament, que foren testimoni d'una vigilància exercida en temps de la guerra freda. La finca de 351.000 metres quadrats fou batejada pels nord-americans com a base Loran. Vint-i-sis anys després de la marxa dels militars, el Departament d'Acció Climàtica ha confirmat que exercirà el dret de tanteig i retracte, amb la voluntat de recuperar l'ús públic dels terrenys. Una notícia que no ha agafat desprevingut al consistori, i que des del municipi valoren amb doble satisfacció.

La tramitació, segons apunta el Departament, està molt avançada. De fet, ja han presentat la documentació preceptiva i s'espera que l'operació s'aprovi abans del 7 d'abril. A hores d'ara, es valora que les instal·lacions es destinin al parc natural, sigui com a sales d'emmagatzematge o per a efectuar activitats. També, s'estudia la possibilitat de desplegar un itinerari interpretatiu de la guerra freda.

El desig de retornar la base Loran a un ús públic ha estat reivindicat per part de 7 legislatures diferents a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'Estartit. El primer a reclamar els terrenys fou Josep Ferrer l'any 1998.

La llei permet a la Generalitat recuperar la base Loran al mateix preu que va pagar un particular francès aquest estiu al Ministeri de Defensa. En aquest sentit, el seu valor actual ascendeix als 468.000 euros.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia