'Walden XXI', un projecte d'habitatge cooperatiu per a gent gran a Sant Feliu de Guíxols

Al conjunt de Catalunya actualment estan en marxa tres projectes d'habitatge cooperatiu sènior. L'anomenat 'Walden XXI', plantejat en un antic hotel de Sant Feliu de Guíxols, és el que presenta un estat més avançat. De fet, el seu grup impulsor calcula començar les obres de remodelació a principis de l'any que ve.

Fa 5 anys que treballen en una nova forma d'envellir. Quan arribi el moment, no volen traslladar-se en una residència o quedar-se sols a casa, és per això, que l'alternativa la van trobar en els cohabitatges sèniors de Dinamarca. Un concepte pioner a Catalunya, que uneix els apartaments privats amb diferents espais per fomentar la vida en comunitat. Tot això, sense afany de lucre i amb un dret d'ús de caràcter indefinit.
 


No volem que les residències facin negoci amb la nostra vellesa, i tampoc volem estar a casa amb una solitud no volguda. Tota la vida ens hem espavilat, per tant, ara volem autogestionar la nostra vellesa, sense afany de lucre i respectant la col·laboració entre nosaltres - Josep Maria Ricard, president de la junta del projecte Walden XXI

A Catalunya actualment, hi ha 3 projectes en marxa. Aquest de Sant Feliu de Guíxols s'ha batejat com a Walden XXI i és el que presenta un estat més avançat, sota el paraigua de la cooperativa Sostre Cívic. El finançament per reformar les dependències de l'antic hotel ja ha estat concedit i les obres es preveu que comencin a principis de l'any que ve. Ara, els impulsors busquen gent per acabar d'omplir les places.
 

En el grup impulsor som unes 34 persones, però pensem arribar als 44. L'hotel presenta uns 2.800 m² utilitzables amb la idea de projectar apartaments d'uns 40 m² - Josep Maria Ricard, president de la junta del projecte Walden XXI

A la planta baixa volen desplegar els espais comunitaris, a més, de la sala de cures, ja que en els pisos superiors s'ubicaran els apartaments. El procés de creació és compartit pels impulsors del projecte, que vinguts d'arreu del territori, remarquen el sentiment de llibertat i alhora, combatre la soledat.
 

Ens plantejem la manera com volem viure, ja que és important ser lliure. Amb aquest projecte deixes d'estar sol, fem activitats i ens coneixem tots. Tenim il·lusió per veure finalitzades les obres - Pilar Puig, membre del grup impulsor Walden XXI

Els interessats han d'aportar una entrada de capital social, que serà retornable si es vol abandonar el projecte. Calculen que entre la quota d'ús; la quota de serveis, referent a les despeses de subministrament, assegurança i menjar; així com l'aportació de cures, si cal la presència d'un cuidador, els usuaris pagarien uns 1.800 euros mensuals. Una quantitat, asseguren, inferior que si s'opta per un llit d'una residència.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia