Demanen que el buidatge de Vacamorta es faci bé i controlat per una comissió de seguiment

L'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura reclama a la Generalitat que el buidatge de l'abocador de Vacamorta es faci bé i estigui controlat per una comissió de seguiment amb diferents actors.

L'Alcalde del municipi, Salvi Güell, ha explicat en declaracions als Matins en Xarxa que la setmana que ve s'ha convocat una reunió entre Ajuntament i Generalitat per tal d'abordar els propers passos després que l'Agència Catalana  de Residus hagi adjudicat l'estudi de com s'ha de fer el buidatge per un import de poc més de 100.000 euros.

El consistori calcula que les màquines començaran a treballar sobre el terreny d'aquí un any ja que el procés d'estudi de com s'ha de fer el buidatge, redacció del projecte i tràmits administratius serà lent. Güell admet que li agradaria que els treballs anessin més de pressa però el que més li preocupa és que sobretot es facin ben fets.

Un cas que es remonta al 2003 amb dues sentències judicials

La polèmica sobre l'abocador de Vacamorta es remonta al 2003 quan la Generalitat va concedir un pla especial urbanístic que autoritzava l'activitat d'emmagatzamatge de residus en una planta que es va construir l'any 2.000 en unes antigues terreres de Cruïlles sense avaluació ambiental ni estudis d'emplaçament.

Un grup ecologista va portar la llicència als Tribunals i l'any 2006 una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya els va donar la raó i va declarar il·legal el permís. La condemna, tancar l'abocador i regenerar l'espai. Una decisió judicial ratificada de nou per l'alt tribunal català i el Tribunal Suprem Espanyol l'any 2011.

El desembre del 2014 la Generalitat va decretar el tancament de l'abocador i va acordar amb Ajuntament i ecologistes que estudiaria com plasmar les sentències judicials. Una plasmació que es comença a materialitzar 4 anys més tard.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia