Cruïlles emet "un vot de confiança" al nou govern per desencallar la situació a Vacamorta

Uns 2,7 milions de tones de deixalles dipositades a Vacamorta (Cruïlles) podien ser traslladades a tan sols 25 metres de l'abocador clausurat. Ho contempla un estudi encarregat per la Generalitat, el qual ja ha rebut la negativa dels representants polítics locals, veïnes i entitats ecologistes.

Després que els tribunals declaressin "il·legal" Vacamorta, el qual no comptava amb avaluació ambiental ni estudis d'emplaçament, la Generalitat treballa en l'avantprojecte pel seu buidatge. En aquest sentit, s'ha tirat endavant un estudi d'alternatives, el qual estima tres nous emplaçaments pel futur abocador. En concret, són Camp Calís a Cruïlles, l'Elena a Corçà o una antiga explotació minera a Peralada. Les propostes presentades han aixecat polseguera en els respectius municipis, els quals s'hi han oposat frontalment.

En el cas concret de Cruïlles, l'alcalde Dani Encinas ha expressat la seva incredulitat en conèixer els resultats de l'estudi. I és que el camp Callís de 8,7 hectàrees està ubicat en una argilera amb dipòsits al·luvials i a tan sols 25 metres de Vacamorta. Una nova ubicació, que segons el batlle, incompliria les sentències emeses.

En aquest sentit, el consistori ha acudit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb la voluntat ferma de "fer complir el dictamen judicial".
Tanmateix, amb una nova executiva catalana, Encinas confia en un canvi de rumb polític per teixir una "solució consensuada" amb els ens implicats . Així doncs, el municipi resta a l'espera d'una futura conversa amb el Departament de Territori.

L'estudi d'alternatives ha analitzat un total de 241 espais a les comarques gironines, però ha conclòs que el nou abocador s'hauria de traslladar a Cruïlles, Corçà o Peralada. Els responsables apel·len a una qüestió de distància, capacitat i comunicació.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient