L'Estartit també demana aturar la tramitació del parc eòlic Tramuntana

INTERVÉ: Francesc Ferrer, president de l'EMD de l'Estartit.

Consens entre sis ajuntaments de l'Empordà per demanar a l'Estat que s'aturi la tramitació del Parc Eòlic Tramuntana, projectat davant la badia de Roses. Així, els batlles de Cadaqués, Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador, l'Escala, Torroella de Montgrí-l'Estartit i Roses han signat un manifest per tal d'establir una política comuna entorn del projecte. A més, l'Entitat Municipal Descentralitzada de l'Estartit ha assegurat que també tirarà endavant una moció per adherir-se a aturar la tramitació. 

En el document, es detalla la necessitat d'establir un "Pla comarcal de transició energètica, liderat per la Generalitat i consensuat amb el territori, que prengui en consideració criteris socials i ambientals."

"Un gran negoci a costa del territori"
Segons afirmen els ajuntaments més afectats pel projecte, en els darrers mesos han rebut moltes preocupacions des de diferents sectors. Això, els ha fet arribar a plantejar si es troben "davant d'un gran negoci a costa del territori, en lloc d'un projecte d'implementació d'energies renovables".

L'Estartit tirarà endavant una moció per intentar aturar la tramitació
En concret, els batlles sol·liciten una reunió amb el subdelegat del govern de l'Estat a Girona "per demanar que s'aturi la tramitació" de Tramuntana. Paral·lelament, obren la veda a reclamar un seguit d'informes a diversos departaments de la Generalitat, per tal de mesurar l'impacte que pot tenir el projecte al territori. En són un exemple, l'afectació a la pesca, al teixit empresarial, a l'impacte visual i paisatgístic, als esports nàutics o a la fauna terrestre i marina, ja que es veuen afectats els parcs naturals del Montgrí-Medes, els Aiguamolls de l'Empordà i Cap de Creus.

Blue Float Energy i SENER són les empreses promotores
El macro projecte està impulsat per l'empresa Blue Float Energy i el grup d'energia SENER. A 24 km de la costa de la badia de Roses, preveuen instal·lar entre 68 i 84 aerogeneradors de 252 metres d'altura i amb una potència de 15 MW cadascun. Segons afirmen els empresaris, un cop finalitzat el projecte aquests generarien el 90% del consum de la província de Girona.

Les entitats ecologistes s'hi oposen
Pel que fa a les entitats ecologistes, advoquen per una implementació de les energies renovables basada en l'autoconsum i la sostenibilitat i defugir així, de les grans instal·lacions. A més recorden que a l'Empordà a banda del projecte Tramuntana, hi ha sis propostes més de parcs eòlics.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient