Els Banys de S'Agaró celebren 101 anys amb la visita del conseller Jaume Giró

Més enllà del mar i la sorra, la història de la platja de Sant Pol s'escriu a través dels Banys de Mar. Les tradicionals casetes de colors, que configuren el paisatge d'aquest bocí de litoral, han celebrat el seu 101è aniversari després que la pandèmia obligués a anul·lar l'acte del centenari programat per l'any passat.

Els primers indicis dels Banys daten del 1916, quan Isidro Pijoan va muntar les set primeres barraques de fusta. Tanmateix, la seva popularitat començà a caminar el 1920, gràcies a la família Ensesa. De fet, fou Josep Ensesa i Vicenç Gandol, qui van batejar les casetes amb el nom dels Banys de s'Agaró el 1928.

Segons una entrevista publicada l'any 1954, els dos empresaris van optar pel nom de s'Agaró, perquè així s'anomenava un petit torrent, avui desaparegut, que es trobava a l'extrem occidental de l'actual urbanització.
Així doncs, una platja deserta va esdevenir un referent d'oci i un punt de partida de l'esclat turístic de la zona.

L'acte de commemoració del centenari dels Banys de Mar ha comptat amb la presència del conseller d'economia i hisenda de la Generalitat, Jaume Giró. A través d'un assaig de Walter Benjamin, el polític ha descrit un negoci "que resisteix al pas del temps" i alhora configura "una lliçó de vida pel país".

Actualment les casetes de colors segueixen amb peu i es lloguen cada estiu, perquè els banyistes puguin canviar-se o guardar-hi estris. La platja de Sant Pol també compta amb el restaurant La Taverna del Mar, inaugurat el 1936, i catalogat Bé Cultural d'Interès Local per les seves decoracions modernistes.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat