El Carroussel Costa Brava de Palafrugell, Element Festiu Tradicional d'Interès Nacional

Palafrugell

Data: 30/12/2020

El Govern de la Generalitat ha aprovat declarar Element Festiu Tradicional d'Interès Nacional el Carroussel Costa Brava de les Festes de Primavera de Palafrugell, i que aquesta declaració sigui inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

El Carrousel Costa Brava és la més coneguda de les iniciatives que configuren el programa de les anomenades Festes de Primavera i aplega una gran munió de carrosses i comparses, tant locals com procedents d’arreu de Catalunya.

Les Festes de Primavera són possiblement una de les festivitats més arrelades i de major tradició de Palafrugell. Aquesta celebració té els seus orígens en la prohibició del carnaval decretada durant la dictadura franquista, i actualment ha esdevingut tot un esdeveniment per a Palafrugell que implica tota la població a través de diferents activitats.
 
Amb l'esclat de la Guerra Civil, el carnaval va quedar suspès i amb la instauració del règim franquista les celebracions dels carnestoltes es van prohibir al ser considerades immorals. Malgrat aquesta prohibició, el jovent de Palafrugell va camuflar la celebració de la festa batejant-la amb altres noms. La primera referència escrita d’aquesta època és de l’any 1963. La celebració s’ha mantingut pràcticament igual a les característiques que tenia quan es va crear i últimament aglutinava prop de 30.000 persones als carrers de la vila, entre participants i espectadors. Només la pandèmia d'enguay ha aconseguit aturar les carrosses. Ni la censura, ni el mal temps primaveral, ni tan sols un sonat accident mortal durant la celebració d'un dels actes de les Festes de Primavera del 1998 havien fet mai que no es desfilés pels carrers de Palafrugell. 

De cara al 2021, tot i que el carroussel com a tal es veu pràcticament impossible, l'Ajuntament i l'Associació de Colles estan treballant per tal de que el públic pugui veure les creacions dels carrossaires. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura