Convocats els ajuts per retirar les cobertes d'amiant afectades per la pedregada

Convocats els ajuts per retirar les cobertes d'amiant afectades per la pedregada
La Bisbal d'Empordà

Data: 21/10/2022

FOTO: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La Generalitat ja ha obert la convocatòria dels ajuts per retirar i descontaminar les cobertes d'amiant afectades per la històrica pedregada de la Bisbal d'Empordà. L’import total que s’assigna a la convocatòria és de 5,6 milions d’euros i les subvencions també es destinaran a instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic a les noves cobertes.


El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha obert la convocatòria per sol·licitar ajuts per netejar i retirar les cobertes amb amiant que van quedar malmeses durant la històrica pedregada del passat 30 d’agost al Baix  Empordà, tal com es va comprometre la consellera Teresa Jordà i Roura durant la seva visita al municipi més afectat, la Bisbal d’Empordà, a principis de setembre.

D’aquesta manera, es promou la retirada segura del fibrociment, un material de construcció fet de ciment i fibres d'amiant, que li donen una gran resistència, però que és perillós per a la salut quan aquestes fibres es desprenen i s’inhalen.

La neteja i la retirada l’hauran de realitzar les empreses inscrites al Registre d'empreses amb risc d'amiant (RERA) i els residus s’hauran de destinar a una empresa que figuri en el Registre general de persones gestores de residus de Catalunya. Es finançaran tant les tasques que ja s’han anat duent a terme des del dia de la pedregada, per raó d’urgència, com les que es desenvoluparan en el termini màxim d’un any.

L’ARC destinarà a aquesta línia d’ajuts un import total de 3,15 milions d’euros, que cobriran el 100% de les despeses de les factures presentades, amb un màxim per metre quadrat de coberta d'amiant.

Les subvencions també s’adreçaran a facilitar la instal·lació de sistemes d'autoconsum fotovoltaic a les noves cobertes, amb un percentatge del 70% de les factures presentades i amb un import màxim segons la potència pic instal·lada. En aquest cas, s’hi destinaran 2,5 milions d’euros.

El termini per presentar sol·licituds en aquesta convocatòria serà de 15 dies naturals des de l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia