El Baix Ter reclama mesures urgents per garantir l’aigua al territori

Torroella de Montgrí

Data: 20/02/2024

La Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter reclama mesures urgents per garantir l'aigua al territori i no perjudicar novament, diuen, la solidaritat hídrica històrica. De fet, fins ara un 70% aproximadament d'aigua se n'anava cap a la conca del Llobregat per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona.

La reducció de cabal del riu davant l'entrada en emergència per la sequera afectarà tant l'agricultura com el turisme i l'aigua de boca. I això preocupa a la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter. Rebutgen la decisió de l'Agència Catalana de l'Aigua de rebaixar dels 2.000 litres per segons als 600 el cabal del Ter des del Pasteral fins a la desembocadura. A més, el territori reclama que no es continuï traslladant al Baix Ter el "problema històric" de manca d'aigua que pateix Barcelona i la seva àrea metropolitana. Demanen solucions urgents i lògiques. 

De fet, fins ara un 70% aproximadament d'aigua se n'anava cap a la conca del Llobregat per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona.

A més, com a l'Alt Empordà els preocupa la salinització dels aqüífers i que deixi centenars d'hectàrees de conreus, masos i granges amb els pous salinitzats.

Expliquen que la predació hidrològica ha transformat el paisatge, el sòl, els aiguaneixos i els costums, a més de malmetre la dinàmica hidrològica natural i els valors ecològics autòctons del Baix Ter.

La Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter la formen 40 municipis i quatre comunitats de regants. Engloba el curs del riu que s'estén des de Celrà (Gironès) fins a la seva desembocadura a l'Estartit (Baix Empordà), el Daró i la riera de Pals. Va néixer el 2015 per protegir l'aigua del riu, els seus aqüífers i vetllar perquè se'n garanteixin els usos.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia