La PAH alerta que la bombolla del lloguer dificulta l'accés a la vivenda

La PAH de Sant Feliu de Guíxols alerta que en matèria  d'habitatge els suposats brots verds de l'economia si existeixen, estan ben secs. Amb aquesta metàfora adverteixen que segueix havent-hi gent sense casa i cases sense gent i per tant l'emergència habitacional és vigent.

Precisament aquesta mateixa setmana la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ganxona ha aturat 'in extremis' el desnonament per part del banc rescatat amb diner públic, Bankia, d'una família amenaçada per un execució hipotecàra i amb informe de vulnerabilitat dels serveis socials.

Al  marge dels desnonaments tradicionals des de la PAH alerten que la bombolla de lloguer està deixant molta gent en un situació de pobresa habitacional.

Discrepàncies amb el lideratge polític

L'entitat lloa la tasca dels desbordats serveis tècnics municipals i deturpa a la direcció política de l'Ajuntament que no posi les banyes en el tema, de fet, la PAH encara no ha tornat a la Taula Local pel Dret a l'Habitatge que va abandonar el 2017 per discrepàncies amb l'equip de govern.

Des de la PAH consideren que cal una llei que prohibeixi els desnonaments, prevegui la dació en pagament, regular la pujada de preus del lloguer, que la vivenda buida de la banca passi a les borses de lloguer social i que es garanteixin els subministraments bàsics. Els anomenats 5 punts de la PAH.

Alguns d'aquests elements ja estaven previstos a la llei 14/2015 del Parlament de Catalunya del qual el TC va anul·lar algunes disposicions com les referents a forçar la banca al lloguer social.

Fer efectiu el dret a la vivenda

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca reclama que la vivenda sigui efectivament un dret, tal i com fixa la Constitució Espanyola i que s'acabin les actituds especulatives. Assenyalen que la banca, particularment la rescatada, no té conciència social i que és molt difícil negociar-hi lloguers socials. De fet, alerten que bona part del paquet de vivenda buida d'aquestes entitats s'està venent molt rebaixada a fons voltor mentre segueixen reclamant tot el preu de la hipoteca més interessos a les famílies que hi vivien i que se les va desnonar.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia