El conjunt edificat de la platja de Castell acollirà un centre d'interpretació de l'entorn

Palamós

Data: 19/01/2023

El conjunt edificat de la platja de Castell de Palamós acollirà un centre d'interpretació de l'entorn. La Generalitat cedirà aquesta finca a l'Ajuntament per un termini de vint anys perquè tiri endavant el projecte tal de protegir l'espai natural. Aquest matí s'ha presentat l'acord.

Aquestes edificacions que es troben a l'extrem nord de la platja de Castell de Palamós es convertiran en un centre d'interpretació natural, cultural i paisatgístic. Es tracta d'un immoble declarat bé cultural d'interès local que havia acollit l'estudi del pintor Josep Maria Sert, com també barraques de pescadors, una casa del guarda i els patis. També s'hi troben a prop les cavallerisses i la caseta de pou. Ara la Generalitat ha arribat a un acord amb l'Ajuntament per cedir el conjunt edificat de la platja per un termini de vint anys per a realitzar un centre d'interpretació d'entorn. El primer pas ara del consistori serà encarregar la redacció del projecte.

 

Creiem que aquest espai té moltes possibilitats, no només lligades amb l'entorn natural que és privilegiat sinó que també té un passat històric, té un patrimoni, recordem que aquí mateix tenim el poblat ibèric del castell. Per tant, creiem que és un espai que donarà molt de joc, un espai multifuncional, que ens servirà per potenciar encara més en el mapa aquest entorn del Castell. - Lluís Puig, alcalde de Palamós.-

A finals dels anys 80 la plataforma Salvem Castell va realitzar un seguit de protestes per impedir que s'urbanitzés en aquest paratge i finalment entre els anys 1999 i 2021 la Generalitat va comprar els terrenys que sumen unes 85 hectàrees. Més endavant, el 2017 el consistori i la Generalitat van arribar a un acord per tal d'ordenar l'espai d'aparcament i fer-hi una intervenció de millora ambiental i paisatgística. El desembre de 2021, l'Ajuntament de Palamós va presentar una proposta d'usos per tal d'implantar-hi no només el centre d'informació i interpretació de l'espai natural del Castell-Cap Roig, sinó també un espai de descoberta de l'entorn i d'activitats esportives i culturals, i zones destinades a serveis.

Aquesta àrea de la Costa Brava és una de les poques que queden que no hagi sofert agressions urbanístiques importants. Durant la presentació d'aquesta nova col·laboració, la Generalitat ha anunciat que estan treballant en la redacció d'un pla tècnic de gestió i millora forestal de la finca per als pròxims deu anys i durant aquest 2023 es faran diverses actuacions de millora a la riera de l'Aubi.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia