Es creen aiguamolls de laminació per reduir les inundacions en tres municipis del Baix Ter

Torroella de Montgrí

Data: 30/11/2022

El projecte 'HidroNet Baix Ter' s'ha començat a executar a Torroella de Montgrí, Ullà i Gualta, amb la voluntat de reduir el risc d'inundacions en entorns urbans. En la primera fase del programa s'està actuant en les cotes més baixes per revertir l'actual model de drenatge.

El riu Ter aglutina el major nombre d'inundacions de les conques fluvials de la Catalunya oriental, on en gairebé 700 anys s'han registrat 135 episodis. El problema s'ha classificat d'endèmic en els nuclis urbans adjacents, que a més, de la seva configuració de plana al·luvial s'afegeix la reducció històrica de les seves superfícies inundables.

El projecte 'HidroNet', en concret, vol mitigar el risc d'inundació en les trames urbanes del Baix Ter. Fa dos anys que un equip de la Universitat de Girona, liderat pel catedràtic Xavier Quintana, hi està treballant i, ara, es pot materialitzar gràcies a una subvenció de 2,5 milions d'euros provinents dels Fons Next Generation. La primera fase del programa va arrencar a l'octubre i s'està actuant en els municipis de Torroella de Montgrí, Ullà i Gualta. En un futur, però, es preveu que s'estengui en altres poblacions de la zona.

La principal actuació es focalitza en un canvi del model de drenatge. En definitiva, l'actual xarxa d'evacuació configurada per canals pavimentats es substitueix per un conjunt d'aiguamolls de laminació. Aquests no només alentiran el curs de l'aigua, sinó que també potenciaran la seva biodiversitat. A Torroella, en concret, s'està treballant a la zona del Rec i Tell Vell.

En el projecte hi participen la Diputació de Girona, la UdG, la Junta Central d'Usuaris d'Aigua del Baix Ter, El Consorci del Ter i els Ajuntaments d'Ullà, Torroella de Montgrí i Gualta. Es preveu que les actuacions es finalitzin durant l'últim tram del 2025. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient