El Govern definirà abans del juny com s'ha de buidar Vacamorta

El Govern definirà abans del mes de juny com s'ha de donar compliment a la sentència del TSJC que obliga a buidar l'abocador de Vacamorta.

El Departament de Territori ha explicat que a hores d'ara estan en fase d'avaluació de les opcions i que prioritzen una solució que tingui el menor impacte ambiental possible. La Conselleria té el temor que el buidatge i trasllat de residus acabi generant un impacte més gran que la persència de l'abocador declarat il·legal en sí.

Diverses opcions damunt la taula

La Generalitat té damunt la taula diverses opcions. La més econòmica passa per fer un nou abocadora  tocar de l'actual i traslladar-hi tots els residus. Això tindria un cost de 81 milions d'euros però un termini d'execució de gairebé una dècada.

Una altra opció seria la de traslladar els residus a l'abocador de Riba-Roja d'Ebre amb un cost de quasi 155 milions i cinc anys. Aquesta proposta comprta la utlització de més de 120 camions de gran tonatge.

També hi ha damunt  la taula dividir la brossa en els abocadors d'Hostalets de Pierola, Tivissa i Riba-Roja, amb un cost de 146 milions d'euro si cinc anys d'execució però amb la contrapartida que reduiria l'espai d'aquests dipòsits de residus de forma considerable.

Finalment hi ha un mètode teconològic anomenat 'Landfill Mining' que permetria reduir el volum de les deixalles per després distribuïr-les entre diversos abocadors. Això tindri aun cost d'uns 120 milions d'euros però la seva execució superaria les tres dècades.

Un abocador il·legal construït l'any 2000

L'abocador de Vacamorta es va construir l'any 2.000 en unes antigues terreres de Cruïlles sense avaluació ambiental ni estudis d'emplaçament. El 2003 la Generalitat va concedir un pla especial urbanístic que autoritzava l'activitat però els ecologistes van impugnar-ho als tribunals. Aquest va declarar il·legal el permís del Govern el 2006, en una decisió que va ratificar el TSJC i el TS Espanyol, el 2011. 12 anys més tard el Govern va decretar el tancament de l'abocador i va encarregar diversos estudis per acatar la sentència judicial.

A l'espai hi ha 2,7 milions de tones d'escombraries.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient