Un estudi identifica 22 varietats de raïm a Calonge

Calonge i Sant Antoni

Data: 13/09/2021

Onze d'aquestes varietats eren desconegudes i els autors de l'estudi no descarten trobar encara més diversitat genètica en els ceps calongins

Calonge té 22 varietats de raïm i 11 d'elles fins ara eren desconegudes. Ho ha revelat un estudi  finançat per l'Ajuntament del municipi en el marc de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme.

L'estudi ha estat liderat per dos investigadors de la Universitat de La Rioja que han analitzat els ceps que els productors assenyalaven com a diferents de la resta. Segons les dades que han recollit les 160 hectàrees de ceps de Calonge tenen un patrimoni genètic únic a Europa.

Per posar-ho en context, en un territori vitivinícola més ampli com el de La Rioja durant tres dècades d'estudi només s'han trobat tres varietats, en canvi al Baix Empordà en poques hores de treball de camp i menys terreny s'han trobat 22 varietats i tot a apunta que encara n'hi podrien haver més.

El motiu de tanta diversitat és que els productors han seguit treballant la terra amb mètodes tradicionals com ara empeltant els ceps amb varietats diferents.

Un vi molt autèntic perquè la pagesia de Calonge té una idiosincràcia pròpia que es remunta al segle XV amb la revolta remença quan abolits els mals usos i esclavitud neix l'agricultura familiar.  

Segons l'investigació el fet de tenir tanta varietat de raïm permet encarar reptes com les plagues o l'emergència climàtica amb més capacitat de resposta.
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient