L'aigua del Ter derivada cap a Barcelona assoleix el seu mínim històric el 2018

Baix Empordà

Data: 08/02/2019

L’aigua del riu Ter derivada cap a l’àrea de Barcelona va registrar, durant el 2018, el seu mínim històric, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. Es van transvasar fins a la potabilitzadora del Ter, a Cardedeu, un total de 135,2 hm3, 15 hm3 menys que durant l’any 2017. Aquesta xifra dista molt dels màxims volums aportats el 2005 i el 2007, amb 213 i 203 hm3, respectivament. 
 

Més intensificació del riu Llobregat
 
Aquesta reducció, que va totalment alineada amb els compromisos subscrits en la Taula del Ter, ha estat possible gràcies a un major aprofitament dels recursos de la conca del Llobregat en un any pluviomètricament favorable, especialment a les capçaleres del riu. Així, en aplicació dels acords de la nova combinació en l’ús de les diferents fonts d’abastament disponibles, el desequilibri entre els volums embassats al Llobregat i al Ter van portar durant la primera meitat de 2018 a l’intensificació dels cabals captats del Llobregat. Igualment, l’entrada en prealerta durant el primer trimestre de l’any va portar a l’intensificació de la producció d’aigua dessalinitzada, disminuint així la portada d’aigua provinent del Ter.
 

Compliment progressiu dels acords
 
L’Agència Catalana de l’Aigua ha estat treballant en l’assoliment de diversos compromisos acordats mitjançant la Taula del Ter per mantenir els cabals acordats en situació tant de normalitat hidrològica com de prealerta de sequera.
 
Entre les mesures més destacades, s’han implantat unes noves directius d’explotació de les diverses fonts d’aigua en l’ambit del sistema Ter Llobregat (la nova combinació en l’ús de les diferents fonts d’abastament disponibles, comentada anteriorment), s’ha dut a terme un primer avantprojecte per ampliar la dessalinitzadora de la Tordera, s’ha finalitzat la redacció de l’avantprojecte per rehabilitar la potabilitzadora del Ter, s’ha conclòs l’estudi per ampliar la potabilitzadora d’Abrera i a la potabilitzadora de Sant Joan Despí s’estan duent a terme les obres de separació de les dues línies de tractament.
 
En les darreres setmanes també s’ha signat un acord entre l’ACA i la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter per a millorar la gestió i l’estat de l’aqüífer del Baix Ter.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient