Torroella col·labora en un projecte europeu per millorar la biodiversitat forestal

Torroella col·labora en un projecte europeu per millorar la biodiversitat forestal
Torroella de Montgrí

Data: 10/03/2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha cedit quatre parcel·les de bosc de titularitat municipal del massís de Montgrí al projecte Life Biorgest, una iniciativa transfronterera que coordina el Consorci Forestal de Catalunya (CFC) i es desenvolupa a Catalunya i a Occitània, a la Catalunya Nord. El projecte, que es va iniciar el 2019 i s'allargarà fins al 2023, té com a objectiu millorar la biodiversitat dels boscos mediterranis, mitjançant la integració de pràctiques innovadores en la planificació i gestió forestal actual. Per assolir-ho s'han signat acords amb propietaris d’un conjunt de finques de Catalunya i Occitània per a dur a terme diferents models de gestió i fer-hi el seguiment dels efectes ecològics, silvícoles i de l’impacte socioeconòmic del projecte. El projecte desplega la seva fase experimental sobre el terreny en una mostra de rodals de boscos mediterranis adults (pinedes, alzinars i rouredes).

Es pretén fer compatible la millora de la biodiversitat amb la sostenibilitat econòmica de la gestió forestal, per garantir la persistència d’aquestes masses boscoses i la seva adaptació al canvi climàtic. S'hi proposaran una trentena d’accions demostratives, a desenvolupar fins al 2023, en hàbitats forestals mediterranis d’interès comunitari inclosos a la Xarxa Natura 2000 de Catalunya i Occitània.

En el cas de Torroella de Montgrí, els impulsors del Life Biorgest podran treballar en quatre parcel·les de la muntanya pública, incloses dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes medes i el Baix Ter. Cadascuna té entre 8 i 10 ha, que sumen unes 35 ha en total. Dues parcel·les estan situades al nord de la Muntanya Gran. Una d'elles es deixarà que evolucioni de manera natural i l'altra també, però amb uns treballs previs. Després es farà el seguiment comparatiu. També s'actuarà en dues parcel·les situades al nord de la Torre Gran i al costat de la Torre Vella. En aquest cas, es realitzaran uns treballs d’aclarida amb mètodes clàssics en un sector i a l’altre es faran treballs amb una silvicultura més propera a la natura (mirant arbre a arbre quina és l’acció més convenient).

La cessió de les parcel·les s’ha formalitzat pel termini de 20 anys. D'aquesta manera es concreta una proposta en la qual l'Ajuntament, a través de l'Àrea de Medi Ambient, i el CFC portaven mesos treballant, conjuntament amb Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) per definir els àmbits i els objectius concrets de l'actuació. Durant el període de cessió, l’Ajuntament es compromet a no realitzar cap activitat que pugui alterar l’estructura dels rodals i pugui menyscabar l’interès demostratiu de les actuacions

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient