En marxa "Un Pop de Gram" per estudiar l'alimentació i la població del pop

La presència del pop a la costa ha disminuït i per saber el perquè s'ha posat en marxa el projecte "Un Pop de Gram" per estudiar aquest animal i els seus recursos alimentaris als golfs de Pals i de Roses. D'aquesta manera, es podrà estudiar tant la reproducció del pop com el funcionament ecològic de la badia. A l'octubre es preveu obtenir els primers resultats. De moment, aquest cap de setmana ja es va instal·lar a l'Estartit una de les línies de catúfols, que serviran de refugi als pops i que permetran fer el seguiment d'aquests.

Quina és la situació de la població dels pops?, quins són els seus hàbits de reproducció?, o quina disponibilitat d'aliments troba? són algunes de les preguntes que es fan en l'estudi "Un pop de gram" de la Fundació Alive, amb finançament del GALP, la col·laboració del projecte Sèpia, les confraries de pescadors i el suport dels parcs naturals dels Aiguamolls i del Montgrí.

Oferint refugi als pops es vol estudiar les restes de menjar que deixen al voltant i d'aquesta manera podran obtenir resultats sobre la reproducció del pop però també sobre el funcionament ecològic de la badia. Per fer-ho es col·locaran refugis com aquestes olles artesanals de fang. De fet, ja s'han col·locat les primeres línies de catúfols a l'Estartit.

En el projecte es preveuen col·locar dues línies de 250 metres amb 20 refugis entre els golfs de Pals i de Roses. Els espais ja han estat acordats amb pescadors d'arts menors per tal respectar les línies calades, però també per no entorpir la feina dels pescadors

D'altra banda, amb la voluntat d'evitar la introducció de residus o elements contaminants i tòxics s'ha optat per un model d'olles artesanals de fang semblants els que utilitzaven els pesadors antigament. En aquest cas, han estat fabricats durant el mes de març i abril pel terrisser artesanal de Fonteta Josep Matés. D'aquesta manera també s'ha donat un valor afegit a l'artesania de proximitat i la cultura local.

El projecte s'allargarà fins a l'octubre. Seran quatre mesos d'estudi i es farà un seguiment quinzenal per valorar l'evolució de les olles i recollir la informació que aportin.

Per a més informació aquí

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient