Punt i final a dues dècades de litigis per la desclassificació de la Pletera

Torroella de Montgrí

Data: 16/03/2021

 El TSJC desestima el darrer dels 10 processos judicials, el conjunt dels quals comportava la reclamació d'uns 56 milions d'euros en concepte de danys i perjudicis.


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestima el darrer recurs contenciós administratiu interposat contra l'Ajuntament de Torroella de Montgrí per la desclassificació urbanística de la Pletera. D'aquesta manera es tanca un llarg període de 20 anys de litigis i 10 processos judicials, en els quals els antics propietaris dels terrenys havien reclamat a l'Ajuntament fins a un total de 56 milions d'euros en concepte d’indemnització.

La urbanització de la Pletera es va iniciar l'any 1986. Per poder-ho fer es van abocar tones de runa per enterrar uns aiguamolls preexistents de gran valor natural. A la zona s'hi va construir el passeig, amb els seus carrers i serveis, i els 76 habitatges projectats en una de les de sis illes planificades. La urbanització de la primera fase es va aturar el 1991 i ja no es va continuar desenvolupant la resta.

La desclassificació de la Pletera es va incorporar en la revisió del Pla General d'Urbanisme que es va iniciar el 1998 i es va aprovar definitivament el 2001. Durant aquest procés, la direcció general de Costes de l'Estat va acordar, el 24 de novembre de 1999, declarar els terrenys de la urbanització, a excepció de la primera illa d'habitatges, com a domini públic marítimo-terrestre, i per tant, van passar a ser no urbanitzables.

Els litigis per la desclassificació urbanística de la Pletera es van iniciar el 2002 quan Kepro Costa Brava va demanar la nul·litat de l'aprovació inicial per segona vegada de la proposta de revisió del pla general d'ordenació urbana de Torroella. L'alcalde del municipi reivindica que aquest pla del 2002, s'emmarca en un canvi de les polítiques urbanístiques municipals on es va apostar per la reducció i la millor ordenació del sol urbanitzable, i que va rebre el Premi Nacional d'Urbanisme en reconeixement a la seva innovació i aposta per la protecció d'espais d'alt valor. En el cas concret del sector de la Pletera, es van reduir les possibilitats d'edificació que, inicialment, s’estenien entre els Griells i la desembocadura del Ter i únicament es va permetre fer la urbanització que finalment es va desclassificar.

El darrer recurs va ser interposat per la mateixa empresa l'any 2009. Reclamava 18 milions d'euros en concepte de danys i perjudicis derivats de la inutilitat sobrevinguda de les obres d'urbanització executades a la Pletera aprovades i autoritzades en el seu moment per l'Ajuntament. El recurs va ser desestimant íntegrament el 3 de desembre de 2018 i la resolució va ser confirmada pel TSJC el 6 d'octubre de 2020. Finalment, aquesta sentència va esdevenir ferma aquest passat 12 de febrer.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política