Veïns de Sant Julià voten simbòlicament una setmana després de l'1-O

Veïns de Sant Julià voten simbòlicament una setmana després de l'1-O
Una representació dels veïns de Quart que van anar a votar l'1-O han entregat aquest diumenge una urna a Sant Julià de Ramis. El municipi va ser víctima de la repressió policial el dia del referèndum i, de fet, la Guàrdia Civil va requisar l'única urna que hi havia al local electoral. L'ajuntament va fer una crida als pobles propers que en tinguessin vàries, a que els n'hi cedissin una, per poder fer una votació simbòlica al Pavelló Municipal, i així guardar un record del dia del referèndum. "De seguida Quart va aixecar el dit, ja que ells van poder salvar les tres que tenien", ha explicat l'alcalde de Sant Julià, Marc Puigtió. El batlle ha agraït el gest i ha explicat que presentaran una querella conjunta amb els veïns per les càrregues, i una altra des de l'ajuntament per les destrosses que van fer els agents, i que pugen a 13.600 euros.

Aquest diumenge el Pavelló Municipal de Sant Julià de Ramis ha tornat a ser, durant una estona, un local electoral. Ho ha estat de manera simbòlica i gràcies a una urna que els veïns de Quart han regalat als de Sant Julià, perquè la Guàrdia Civil es va emportar la que hi havia a la localitat gironina durant les càrregues de l'1-O. Un gest que l'alcalde del poble, Marc Puigtió, ha volgut agrair als quartencs, i que reforça encara més el sentiment de germanor entre els dos municipis.

Puigtió recorda que molts ciutadans de Sant Julià, que no van poder anar a votar per la repressió de les forces de seguretat espanyoles, van optar per desplaçar-se a Quart. "La germanor entre aquests dos pobles és gran com la que hi ha a la resta de Catalunya", ressalta.

De fet, Quart no va ser una de les localitats escollides per la Guàrdia Civil i la policia espanyola per carregar, però Puigtió recorda que va tenir molts problemes per votar, ja que l'alcalde no els va cedir espais municipals.

En aquest sentit, el coordinador de l'ANC a Quart, Quim Vilar, ha explicat que van "patir molt" però, al final van poder exercir el seu dret com "qualsevol lloc normal". "A més vam salvar les tres urnes que teníem", destaca. Vilar ha explicat que seguien "amb preocupació" el que passava a Aiguaviva, Sant Julià i Girona, i reconeix que "no les teníem totes".

El coordinador ha destacat que no van dubtar "ni un moment" en cedir l'urna, i és que hi ha llaços afectius entre els dos municipis. "Molta gent de Sant Julià ha anat a viure a Quart i viceversa", ha destacat. De les tres urnes que tenien a Quart, una l'han regalat a Sant Julià de Ramis, l'altra a una escola i la restant se la quedarà l'ANC.

L'acte s'ha iniciat amb una cadena humana formada per ciutadans de localitats properes a Sant Julià de Ramis, que s'han passat l'urna fins a deixar-la a la mesa electoral on hi havia els membres que diumenge passat la conformaven, i unes paperetes al costat.

Després, diversos veïns del poble, que no van poder votar, han introduït la butlleta simbòlicament dins l'urna entre els aplaudiments de les prop de 200 persones que seguien l'acte. Finalment s'han fet tres parlaments i s'ha llegit un poema. Tot plegat ha acabat vora les dotze del migdia amb el cant dels Segadors.

Dues denúncies

Un punt en comú que tenien els diferents parlaments que s'han fet ha estat la condemna a la repressió policial del passat 1-O. En aquest sentit, Marc Puigtió, ha explicat que des de l'ajuntament ja han valorat els danys que van produir les càrregues en el mobiliari, i que s'enfilen fins els 13.600 euros.
Puigtió ha confirmat que el consistori denunciarà l'Estat per aquests desperfectes.

També ha explicat que hi ha preparada una querella conjunta entre els veïns del poble que van rebre càrregues policials. En aquest cas, la demanda la tramitarà un grup d'advocats voluntaris, que ha estès aquest servei a altres poblacions com Girona o Aiguaviva, on també es van produir actuacions de la policia espanyola o la Guàrdia Civil.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política