El Govern ratifica l'empresonament en segon grau per a Dolors Bassa

Torroella de Montgrí

Data: 10/01/2020

Justícia dóna per bo el criteri de Presons i malgrat un procés d'integració social favorable el pondera a les elevades penes

Dolors Bassa seguirà tancada a la presó en règim tancat. El Govern ha ratificat el criteri de l'equip tècnic de classificació de presos i preses i manté el segon grau per la política torroellenca i la resta de preses i presos del Judici del Procés.

L'11 de desembre passat les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Puig de les Basses, Mas Enric i Lledoners van classificar inicialment Dolors Bassa, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez com a presos en grau dos. Malgrat que van admetre que tenen un entorn d'inserció social i laboral favorable, elements necessaris pel tercer grau; tenen elevades penes de presó que ho impossibiliten.

Segon grau, tercer grau, recurs i indult

El segon grau penitenciari admet permisos un cop s'ha complert una part de la pena, per anar a fer accions concretes i que no poden superar les vuit hores. És per exemple, el que va justificar que Iñaki Urdangarín fes voluntariat en una institució religiosa i passés uns quants dies amb la seva família. El tercer grau en canvi és un règim de semillibertat en el que les preses i presos només han d'anar a dormir a la presó.

El Departament de Justícia de la Generalitat ha ratificat aquest criteri, segons les seves dades només en un 5% dels casos es canvia la decisió de les juntes de tractament. Ara les preses i presos polítics poden recórrer davant del jutjat de vigilància penitenciària i en última instància davant del Tribunal Suprem, el mateix que va dictar la sentència. A banda d'aquests recursos durant sis mesos les juntes de tractament poden revisar la classificació penitenciària cas per cas. També hi hauria el cas més remot d'un indult. Una figura jurídica que implica que els i les penades reconeixen el delicte, la part acusadora el perdona i a proposta del Rei i prèvia deliberació del Consell de Ministres, el Govern Espanyol el concedeix.

Bassa sense permisos fins el 2021

Amb aquesta classificació a la mà els primers en poder gaudir de permisos seran els activistes Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, que ja poden demanar permisos a partir de la setmana que ve i la resta de presos i preses progressivament segons les seves penes. El darrer seria Oriol Junqueras, que té la pena més elevada i malgrat la sentència del TSJUE reclamant la seva llibertat com a Eurodiputat immune el Tribunal Suprem Espanyol el manté a la presó. Dolors Bassa nno podrà demanar permisos fins al febrer de l'any 2021.

La decisió de les juntes de tractament i la Generalitat, ha aixecat crítiques de les defenses que reclamaven el tercer grau. El més vehement ha estat l'exconseller cessat pel 155 Jordi Turull que ha piulat "No es pot repicar i anar a processó".
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política