Palamós col·locarà llambordes en memòria dels veïns deportats als camps de concentració

Palamós col·locarà llambordes en memòria dels veïns deportats als camps de concentració
Palamós

Data: 27/01/2020

El ple municipal realitzat el passat 21 de gener, va aprovar per unanimitat de totes les formacions polítiques representades al consistori, la instal·lació al municipi de les llambordes de memòria en record de les persones de Palamós i Sant Joan deportades als camps de concentració nazis.
 
Es tracta del projecte “Stolpersteine”, iniciat l'any 1992 a Alemanya, que es basa en l'elaboració de llambordes, de 10 cm per 10 cm, que estan fetes de formigó i són cobertes d'una fulla de llautó, en la qual es graven les dades essencials de l'homenatjat. Aquestes llambordes es col·loquen normalment  la vorera davant el domicili o el lloc de treball d'aquesta persona que va ser  víctima del nazisme.
 
Palamós té identificats nou veïns que van ser deportats als camps de concentració nazis durant la II Guerra Mundial. Es tracta concretament de: Josep Ballesta Pelegrí (St. Joan - alliberat), Llibert Felip Risech (St. Joan - mort al camp de Gusen), Lluís Ferrer Matas (deportat a Buchenwald, es desconeix si va sobreviure), Pere Homs Vilanova (mort al camp de Gusen), Joaquim Mas Pons (mort al camp de Gusen), Martí Noguer Maria (mort al camp de Gusen), Joan Pagès Moret (alliberat), Jaume Soler Juanals (mort al camp de Mauthausen), i Arcadi Sureda Rost (alliberat).
 
Els serveis d'Arxiu i de Patrimoni de l'Ajuntament de Palamós treballen ara en la recerca de la informació que permeti saber, amb la màxima certesa, els llocs del municipi on vivien aquestes nou persones abans de ser deportades, o bé la ubicació dels que van ser els seus centres de treball.
 

Paral·lelament l'Ajuntament de Palamós encarregarà l'elaboració de les llambordes de memòria per a poder ser col·locades properament.
 
Al 2017, descoberta d'una escultura al·legòrica
El dia 5 de maig de 2017 (data commemorativa del 72è aniversari de l'alliberament del camp de Mauthausen) Palamós ja va organitzar un acte d'homenatge a aquests nou veïns del municipi que varen ser deportats.
 
Es va realitzar al cementiri de Sant Joan de Palamós, i va comptar amb la presència de familiars dels deportats. El programa d'aquell acte va incloure la descoberta d'una escultura al·legòrica, obra de l'artista palamosina, Tània Font. L'escultura va quedar instal·lada en els jardins d'aquest cementiri, com a record permanent a aquests palamosins i a totes les víctimes que han comportat els conflictes bèl·lics.
 
Amb aquell homenatge el municipi va voler recordar així els nou veïns que van haver de patir la privacitat de llibertat amb condicions extremes de vida en aquests camps, en un acte que va fer  extensiu a tots els deportats, i que va reivindicar el dret a la memòria, el reconeixement a aquestes víctimes i, sobretot, a la defensa incondicional del valor de la llibertat.
 
Dia Internacional per recordar les víctimes de l’Holocaust
Avui, dilluns 27 de gener, se celebra el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, instaurat per Nacions Unides per posar de manifest la memòria de qui va ser víctima de la barbàrie Nazi.
 
A Catalunya, segons un estudi del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Govern català, de la Universitat Pompeu Fabra i de l'entitat Amical Mauthausen, eleva a 8.964 el nombre de deportats republicans als camps nazis.
 
La majoria d'aquestes persones moriren per les condicions duríssimes i extremes de vida als camps, en caure exhausts pels treballs forçats, afectats per malalties epidèmiques o bé torturats i assassinats a mans de la barbàrie nazi.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Societat