Es commemoren 152 anys del Foc de La Bisbal

6 d'octubre del 1869. Aquesta data està ben marcada als calendaris dels bisbalencs i bisbalenques. És el dia en què va passar l'anomenat Foc de la Bisbal, un fet històric en el qual uns 3.000 republicans de diversos municipis del Baix Empordà i el Gironès es van aplegar a La Bisbal amb la intenció de revoltar-se contra el nou règim, després que es destronés a Isabel II.

Cada any el municipi commemora aquesta data i enguany ja fa 152 anys dels fets. Aquest dimecres s'ha dut a terme una ofrena floral al Cementiri Municipal a les 18h per homenatjar els caiguts que van morir durant la revolta. Un acte solemne en el qual s'han fet diversos parlaments.

Aquesta ofrena, però, no serà l'única activitat que es farà. Durant el cap de setmana hi ha prevista una visita guiada pel municipi, en la qual es farà una passejada per l'arquitectura i l'urbanisme de La Bisbal del segle XIX, a càrrec de l'historiador Jordi Frigola.

El diumenge també s'havia de fer la tradicional Caminada Isabel Vilà, en la qual tres columnes de persones, de La Bisbal, Calonge i Llagostera s'havien de trobar a tocar del Puig d'Arques, on estava previst fer parlaments i una cantada de la cançó d'Isabel Vilà. Finalment, però, no es podrà fer per causes alienes a l'organització.

L'any 1869 els republicans que es van aplegar a La Bisbal van proclamar la República Democràtica Federal. Davant aquest fet, l'exèrcit de la guarnició de Girona va atacar La Bisbal per aturar la revolució. Si bé en el primer atac els republicans van sortir triomfants, les tropes del govern van tornar amb reforços, i finalment es van haver de dispersar al veure's superats en nombre, juntament amb la detenció de Pere Caimó, president de la Junta Revolucionària del districte.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura