Suspesa la processó de Verges

Intervé: Ignasi Sabater, Alcalde de Verges
 

TV Costa Brava emetrà la processó gravada per La Xarxa el 2016 a la mateixa hora que s'havia de fer la representació d'enguanyPer primer cop en quasi cent anys no hi haurà Dansa de la Mort a Verges. La pandèmia de Covid-19 ha obligat a suspendre la Processó de Verges. Un fet que pràcticament ningú recorda, i és que el precedent més immediat és la Guerra Civil Espanyola.

La mesura extraordinària presa per l'Ajuntament obligat per l'Estat d'Alarma ha estat un cop fort tant a nivell econòmic com emocional per un poble que té en la processó un dels seus actes més rellevants de l'any.
 

Es tornaran els diners


Cada any s’apleguen a la Processó uns 5 mil espectadors dels quals uns 1.600 i amb entrada poden veure la teatralització dels moments més rellevants de la vida de Jesús. Totes aquelles persones que ja havien adquirit la seva entrada per veure la representació de la Passió a la plaça on dissabte s’hi havia de muntar l’escenari  se’ls hi retornaran els diners.

En el comunicat expliquen que si s’ha adquirit l’entrada 'online' es rebrà l'import a la mateixa targeta amb la que van efectuar la compra.  Si la compra d'entrades es va fer a les oficines de l'Ajuntament de Verges o al Centre de Visitants, se'ls retornarà l'import en efectiu un cop finalitzat l'Estat d'Alerta.


Enguany s'havien d'estrenar cascos nous


Aquest any una de les novetats de la Processó de Verges era l’estrena de nous cascos de la dansa de la mort dissenyats pels alumnes de l’Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot. Els nous cascos s’havien de presentar el 28 de març en un acte que també s’ha suspès.

Des de l’Associació la Processó de Verges agraeixen la implicació de  la gent de Verges i pobles veïns a l’acte més important pel municipi.  Entre 400 i 450 vergelitans i vergelitanes  són figurants que o bé participen en la representació o bé desfilen en la processó. Però més enllà d'aquestes persones hi ha molta més gent que hi col·laboren durant tot l'any portant a terme diverses tasques.
 

Una processó amb reminiscències medievals


La Processó de Verges és una de les més antigues de Catalunya i aplega milers de visitatns al poble. Hi participen mig miler de vergelitans i vergelitanes representant les diferents fases de la mort i passió de Crist. Es tracta d'un treball minuciós amb mesos d'estudi i molta feina entre bambolines.

Un dels moments més esperats és la Dansa de la Mort, conservada intacta des de l’època medieval, i amb reminiscències d'una altra pandèmia: La Pesta Negre. En ella, cinc esquelets ballen al so d'un tabal representant el pas inexorable del temps i la fragilitat de la vida. Amb l’única il·luminació d’unes torxes, l’espectacle cobra una força tenebrosa i macabra. L'espectacle, amb més de 7 segles d'història té reminiscències d'una altra pandèmia, La Pesta Negre.
 

La processó (gravada d'altres anys) per TV Costa Brava


La pandèmia moderna no sabem si deixarà reminiscències en el folklore popular però si que obligarà als vergelitans i vergelitanes a fer servir la imaginació per viure la processó. TV Costa Brava els ho intentarà posar més fàcil, emetent a la mateixa hora que havia de començar la processó, la representació que amb La Xarxa va gravar el 2016. Nosaltres hi posarem les imatges i el poble, des dels balcons i davant la tele, el cant de l'Hosanna i la devoció.
 

Comentaris (1)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix

Albert Pochfa 35 dies
Bon dia. Pels que estem “exiliats” a Girona, hi ha possibilitat de veure-la en algún canal del Gironès o bé per internet ? GRÀCIES


Més articles de Cultura