Sebastià Alzamora presenta la novel·la 'El Federal' a Sant Feliu de Guíxols

El llibre parla del diputat i alcalde de Sant Feliu, Pere Caimó, la seva esposa, Isabel Batalla, de la sindicalista pionera Isabel Vilà, i dels fets del Foc de la Bisbal. L'autor, Sebastià Alzamora, natural de Mallorca, explicava que l'Empordà també és casa seva i que no hi veu límits ni separació amb Catalunya. La figura de Pere Caimó, la va descobrir a través d'un familiar del polític ganxó. Cosa que el va portar a investigar la seva història.

El Saló de Plens de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols lluïa ple durant la presentació de "El Federal", la novel·la de l'escriptor Sebastià Alzamora. L'acte va comptar amb la presentació de Jordi Grau, periodista i president del Col·legi de Periodistes de la província de Girona i de les autoritats locals. El llibre parla del diputat i alcalde de Sant Feliu, Pere Caimó, la seva esposa, Isabel Batalla, de la sindicalista pionera Isabel Vilà, i dels fets del Foc de la Bisbal.

"La cultura és nostra"

L'autor, Sebastià Alzamora, natural de Mallorca, explicava que l'Empordà també és casa seva i que no hi veu límits. Mentre escrivia va passejar per la Bisbal d'Empordà, visitar Sant Feliu de Guíxols i culminar la seva influència empordanesa amb la lectura d'autors com Pla o Gaziel d'entre molts altres.

"Vaig fer anar la imaginació a través de tota la documentació. Al final crees la seva vida i rutina en el teu imaginari"

Explica que, la figura de Pere Caimó, la va descobrir a través d'un familiar del polític ganxó. Cosa que el va portar a investigar la seva història.
En diverses ocasions, tant l'autor, com Grau i l'alcalde actual de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, van fer menció d'agraïment a la gran ajuda de l'equip tècnic de l'Arxiu Municipal per fer possible la novel·la. L'autor es va passar dos anys fent recerca i documentació de tota la història local i personal de Caimó. Despertant així el seu imaginari sobre com era la rutina i vida d'aquests personatges en la vida real.

En conversa amb el periodista Jordi Grau, toquen molts temes de l'obra durant la presentació. Un d'ells és el tracte del conflicte entre la llibertat i el poder que es reflecteix en la història de la novel·la. Un tema que, segons Grau, ens permet observar el que passa als nostres dies, "reflectint un abús del poder per part de l'estat". Un altre tema social i internacional que es tracta en la novel·la, són les passes del feminisme. Tots ells a través de "personatges sense ambigüitats i que creuen íntegrament en unes conviccions i les defensen".

Alzamora explicà que els grans personatges d'Isabel Batalla i Isabel Vilà, tenen una importància rellevant amb la intenció de fer d'elles també una figura primordial en la novel·la. Allunyant-se del fet de donar a la dona un paper a l'ombra de la figura masculina de l'home en la història. Ambdues van tenir un paper important en el Foc de la Bisbal i així de necessari era reflectir-ho.

Alguns descendents de Caimó també van ser presents en la presentació. Un d'ells va estar el net de la neta de Caimó. Aquest va explicar com una part de la manera de ser de la seva àvia li recordava al caràcter de Caimó reflectit en l'obra: Una persona intel·lectual que s'anticipa a les idees i actua.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura