L'Espai del Peix de Palamós va acollir aquest dimarts un taller de cuina dedicat al Fesol de l'Ull Ros. Un llegum típic del Baix Empordà. El xef del Restaurant Casamar de Llafranc, Quim Casellas, va ser l'encarregat de descobrir les múltiples propietats i possibilitats d'un fesol de tamany petit, sabor suau i pell fina. Una varietat autòctona amb un alt valor gastronòmic.
El Fesol de l'Ull Ros o fesolet és fàcil de coure perquè conserva la salinitat del mar. Es pot consumir tan cru com cuit en mil i una receptes.
En els darrers anys aquesta varietat està renaixent coincidint amb el 'boom' dels productes de proximitat i l'impuls de cinc productors de la comarca amb el suport del Consell Comarcal del Baix Empordà.
El fesol de l'ull ros es conrea de maig a octubre i està preparat per aguantar la calor o la tramuntana empordanesa. Té un procés de collita molt manual que no es pot mecanitzar i és sensible als condicionants meteorològics poc habituals com sequeres o inundacions.
4 dels 5 productors de fesol de l'ull ros són baixempordanesos: són l'Horta Marisa de Palau-Sator, Can Juanals de la Vall d'Aro, Can Puig Macaià de Palamós i Pere Pereta de Foixà.
L'objectiu dels productors és que aquest fesol es pugui trobar en algunes botigues i que s'inclogui a la carta dels restaurants. Per això el taller va anar dirigit a l'alumnat de Formació Professional en Cuina de l'Institut Baix Empordà de Palafrugell.
Comentaris (0)