El temporal desborda el Daró, fa tallar carreteres i omple de brutícia el litoral

Intervenen: Josep Maria Rufí, Alcalde de Torroella i l'Estartit; Lluís Sais, Alcalde de La Bisbal; Jordi Soler, Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Més de 200 litres per metre quadrat en 48 hores van deixar imatges impactants. La força de l'aigua va fer sortir rius i rieres de les seves lleres, va inundar camps i carreteres i va deixar amb l'ai al cor poblacions com La Bisbal o Torroella que van veure multiplicat exponencialment els cabals del Daró o el Ter.

Aquest dilluns la situació ha tornat paulatinament a la normalitat malgrat que la llevantada que ha escombrat la comarca no ha marxat del tot i podria tenir rèpliques en els propers dies.

Alerta per la crescuda de rius i rieres

El cabal dels rius i rieres és el que ha preocupat més les darreres hores amb rius com el Daró que han multiplicat per 10 la seva aigua en els moments àlgids del temporal. A Serra de Daró i Gualta el riu va desbordar-se en alguns punts negant camps i carreteres i arribant als 50 m3/s, mentre que a La Bisbal es van inundar alguns carrers fruit del trencament del riu a la zona de la piscina.

També van arribar a molt cabal el Ridaura, el Rissec o la Riera de Calonge, amb l'aigua ocupant tota la llera i sobrepassant alguns passos a la zona de Cabanyes de Calonge. En aquest municipi Torre Valentina ha estat la zona més afectada amb tot de restes vegetals i escombraries que la riera va arrossegar fins a la platja.

El Ter ha estat en alerta pel seu cabal durant tot el cap de setmana arribant als 300 metres cúbics per segon deixant imatges com feia temps que no es veien, i també material orgànic i porqueria a la platja.

Diverses carreteres tallades

Pel que fa a la mobilitat, tot i que aquest dilluns es mantenia tancada la carretera GI-643  entre Torroella i  Serra de Daró i la GIV-6321 a Albons, va ser complicada al cap de setmana amb fins a cinc vials impracticables. Hi va haver talls per inundiació o esllavissades a Monells, la carretera de la Ganga, Parlavà o Ullà. També diversos camins rurals van quedar inservibles com les motes del Daró a Parlavà.

El desbordament de Daró a la zona de Gualta i Fontanilles va deixar completament negats camps que aquest dilluns encara presentaven aspecte de piscina amb l'afectació corresponent pels arbres fruiters.

Onatge de 4 metres arran de costa

Un altre aspecte destacat del temporal ha estat l'onatge que va arribar als 4 metres a la costa en els punts àlgids. Hi va haver afectacions importants a Sant Antoni i l'Estartit, amb alguns carrers negats. A les esculleres, passejos martíms i zones com el Cap de la Barra aquest dilluns es seguia en alerta.

El Govern ha mantingut les alertes pels cabals dels rius i temporal marítim tot aquest dilluns i ha demanat precaució a les carreteres,  on malgrat estar obertes, la mobilitat segueix afectada per l'aigua.

  

Notícies relacionades


Desactivat el Pla Inuncat però el Ter es manté en alerta a Torreolla

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient