Els centres d'immersió de les Medes són premiats pel seu compromís amb la sostenibilitat

INTERVÉ: Xavier Munill, professor de la UAB / Imatges cedides per: Aquàtica Illes Medes

Els centres d'immersió que operen a les Illes Medes recentment han rebut un important guardó en el 'Salon International de la Plongée Sous-Marine', de París, en reconeixement a la seva aposta per la sostenibilitat. El premi ha estat atorgat per la prestigiosa associació Longitude 181, que ha destacat les actuacions eco-responsables dels centres i la tasca realitzada en el camp de la immersió sostenible.

Els projectes de recerca en els que col·laboren els centres d'immersió de l'Estartit i que els han portat a rebre aquest reconeixement són cinc, complementaris entre ells i amb un objectiu comú.

El primer dels projectes està dirigit a divulgar bones pràctiques ambientals en el sector del busseig i en totes les accions que ha d'emprendre el submarinista per realitzar la seva activitat sense malmetre l'entorn.

La segona branca fa participar als submarinistes en la conservació del medi marí. Es fa través d'un projecte de ciència ciutadana en la qual els mateixos submarinistes voluntàriament enregistren els indicadors de l'estat de conservació del punt de busseig on estan treballant amb unes càmeres prèviament programades. Posteriorment les dades són analitzades i permeten detectar espècies bio indicadores del bon estat de conservació de la zona marítima i de les accions que s'hi porten a terme.

Els tres últims projectes formen part de tres convenis amb la UAB per fer seguiments de la fauna. Un d'ells està destinat únicament a peixos, el segon a animals que habiten al fons del mar i l'últim a fer un seguiment, mitjançant sensors electrònics, de la freqüentació dels vaixells a la costa del Montgrí, per saber quina intensitat d'ús té cada un els espais.

Totes aquestes accions que han fet a aquests centres mereixedors del guardó tenen com a objectiu millorar el coneixement, divulgar les bones pràctiques ambientals i fer partícips als submarinistes de l'estudi i la conservació de l'entorn marí.

Els projectes esmentats són dirigits per Xavier Munill, Ana Morton, Anna Soler i Ona Font de la UAB i del Bufalvent i s'executen gràcies a l'activa participació dels centres Aquàtica Illes Medes, Calypso Estartit, Costa Brava Divers, Diving Center La Sirena, El Rei del Mar, Hotel & Diving Les Illes, International Diving Center, Medaqua, Medas Poseidon, Oceansub-Estartit, Quim's Diving Center, Star Derivada, Unisub Estartit i Xaloc Diving Center.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient