INNOCENTADA Els cotxes de gasolina o diésel no podran entrar a la Costa Brava

Baix Empordà

Data: 28/12/2019

Intervé: Greta Thumberg, activista ecologista

S'impulsarà el transport públic amb la construcció de l'anella ferroviària de les Gavarres i un reforç dels autobusos

El 2025 no es podrà accedir amb cotxe no elèctric als 22 municipis de la Costa Brava. Seguint l'exemple de Barcelona els municipis del litoral gironí han acordat impedir l'accés als vehicles contaminants i anar un pas més enllà de la capital prohibint l'accés de tots aquells cotxes de gasolina i dièsel. A canvi impulsaran el transport públic amb un reforç de les línies d'autobús i la construcció d'una línia ferroviària a la Costa Brava Centre.

Televisió Costa Brava ha tingut accés a un document del Consell d'Alcaldes i Alcaldesses en el que proposen un pla radical de sosteniblitat. Esgrimeixen tres motius: La candidatura de la Costa Brava com a Reserva de la Biosfera, l'emergència climàtica i l'excés de vehicles que es produeix sobretot a l'estiu i caps de setmana amb l'arribada d'estiuejants i 'domingueros'.  Consideren també que no és just que s'impedeixi l'accés de vehicles contamintats a Barcelona i no es faci el mateix amb els vehicles contaminants que venen de l'Àrea Metropolitana.

Nous bitllets de transport integrats

Com a contrapartida a la limitació de la mobilitat privada el Consell d'Alcaldes recupera una vella aspiració del territori com és la línia ferroviària coneguda com 'Anella de les Gavarres' que va idear la Generalitat de Pasqual Maragall i que mai es va dur a terme. Seria la construcció d'un tren lleuger entre les estacions de Flaçà i Caldes per donar servei als municipis de la Costa Brava Centre. També es preveu el reforç de les estacions de Blanes i les de l'Alt Empordà i un pla ambiciós de foment de l'autobús amb connexions entre les municipis costaners, les capitals de comarca, Girona, Barcelona i els respectius aeroports.

Es crearan bitllets de transport públic amb múltiples viatges i descomptes especials per aquells col·lectius de visitants que més visiten la Costa Brava. Concretament hi haurà bitllets especials com la T-Xuixo pels visitants de l'Àrea Urbana de Girona, la T-Fuet pels que venen de Vic, la T-Guiri per francesos, belgues, holandesos i alemanys i la T-KMaca pels nombrosos estiuejants de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Les restriccions d'accés no afectaran als propitaris i propietàries de vehicles domiciliats a les comarques de l'Alt i Baix Empordà i la Selva, que podran seguir circulant. Als vehicles infractors se'ls imposaran multes

Greta Thumberg i el Capità Encima, primeres reaccions

El pla és un dels més ambiciosos en matèria mediambiental a nivell europeu i ja ha cridat l'atenció de personalitats i organismes. A l'activista Greta Thumberg no l'ha passat desaparcebut i ha elogiat la valentia de la proposta

També s'hi han posicionat a favor personalitats com el Capità Enciam i organitzacions com SOS Costa Brava.

AQUESTA ÉS LA INNOCENTADA QUE VAM FER EN MOTIU DEL DIA DELS INNOCENTS 28D.
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient