El Parc dels Estanys festejarà diumenge el Dia Mundial dels Ocells

El Parc dels Estanys festejarà diumenge el Dia Mundial dels Ocells
Celebració del Dia Mundial dels Ocells, diumenge 7 d’octubre (10-14 h), al Parc dels Estanys de Platja d’Aro, de la mà del Grup de Natura Sterna i la regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, que proposen diverses activitats gratuïtes per a totes les edats. Algunes són per fer lliurement durant tot el matí (observació d’ocells assistida per experts, exposició de fotografies de natura i votació del concurs, exposicions informatives d’ornitologia i ratpenats, tallers de menjadores per a ocells, caixes niu de ratpenats i de boles de fang amb llavors de plantes i mostra de fustes d’arbres Xiloteca) i d’altres de guiades amb horari prefixat (visita al parc amb ornitòlegs i botànics -11 h-, mostra d’anellament científic -12 h- i lliurament de premis del concurs de fotografia -13.30 h-).

Un conjunt de propostes familiars per gaudir i descobrir aquest gran parc on unes 250 espècies d’aus, en algun moment de l’any, habiten a la seva zona humida o hi fan estada durant les migracions. Coincidint amb la mateixa diada, ara fa cinc anys va obrir portes aquest parc urbà de 150.000 m2 de gran atractiu ciutadà i turístic, on hi són compatibles la visita pública i didàctica controlada amb la potenciació de la diversitat biològica de la zona tot recuperant els hàbitats i els ambients naturals originaris, i l’observació d’aus. De llavors ençà s’hi ha anat fet noves accions de condicionament, com ara reforestació amb espècies autòctones per crear-hi zones d’obres o la instal·lació de nous punts d’observació, com una torre circular de sis metres d’alçada. Justament, aquest passat mes de setembre de 2018, el ple municipal va aprovar-ne la seva ampliació.

L’acció prevista vol potenciar tant la vessant lúdica de l’espai, ampliant l’itinerari didàctic, com la mediambiental, tot fomentant el creixement de la seva biodiversitat mitjançant una zona de basses inundables temporals, 2’5 hectàrees de paret de pedra seca i dos hotels d’insectes de 2’5 metres d’alçària. També s’hi instal·larà una xarxa de reg, es plantarà més arbrat i arbusts, es canviarà l’accés principal del parc al carrer Luxemburg -més cèntric que no pas l’actual, a tocar del Ridaura-, i es traslladarà l’aparcament d’autocaravanes, per donar més qualitat a l’entorn. S’hi destinarà un pressupost
de 189.000 euros amb la previsió d’inici d’obres al gener de l’any vinent, per poder-ho estrenar a la primavera de 2019.

La bassa del Parc dels Estanys amb capacitat de 60.000 m3 recull d’excedent d’aigües del Riu Ridaura i de la xarxa d’aigües pluvials gràcies a una obra hidràulica que, d’una banda evita inundacions al nucli urbà de Platja d’Aro, i de l’altra fa possible la recuperació d’un espai de 15 hectàrees d’aiguamolls amb canyissars com ho havien estat abans del desenvolupament agrícola del pla que precedeix la zona urbana. Des de la seva obertura també s’hi han organitzat visites guiades naturalistes i també d’escultòriques com a complement de les dues exposicions anuals d’escultura de gran format a l’aire lliure, des de 2014. Actualment, i fins a les darreries de gener de 2019, acull una mostra de 15 peces de Manel Àlvarez.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient