Palamós renova l'ordenança de via pública on amplia el temps d'obertura de les terrasses

Palamós

Data: 20/11/2019

Intervenen: Alfons Bartolomé, regidor de Via Pública; Cristóbal Posadas, portaveu Cs; Raimon Trujillo, portaveu JxC; Roser Huete, portaveu CUP; Emili Colls, portaveu PSC.

El ple de Palamós va aprovar aquest dimarts la nova ordenança de via pública. Un text legal que actualitza el vigent i que servirà per regular l'ocupació dels carrers i places de la ciutat, en particular la que fa referència a les terrasses de bars i restaurants.

El document s'ha elaborat després d'un procés llarg que ha volgut implicar a la ciutadania a través d'enquestes i reunions de participació ciutadana. Tot i que des de l'equip de govern asseguren que no implica grans canvis si que actualitza el text del 2013 que consideren obsolet, incongruent o poc efectiu vista l'experiència d'aquests sis anys.

Entre els punts específics que es vol millorar amb el nou redactat hi ha l'optimització de la via pública a la Planassa, gestionar la creixent ocupació de Plaça Murada i preveure les ocupacions temporals i esporàdiques de l'espai públic.

Novetats de l'ordenança de via pública

Es redueix l'amplada mínima de les voreres on es poden instal·lar elements de 2.10 a 1.50 sempre tenint en compte que hi ha d'haver un mínim de 0.90 metres de pas de vianants. S'amplia 30 minuts l'horari de les terrasses però a canvi s'intensificaran els controls i s'encariran les multes per incompliment de l'ordenança que no baixaran de 200 euros.  Es permet que  a la nit quedin les taules i cadires al carrer però s'han de lligar amb cadenats o elements que no facin sorolls.

Pel que fa al model de terrasses s'avança cap aun model similar al de Platja d'Aro on les terrasses poden ocupar zones d'aparcament i els tancaments i jardineres han de ser homogènies.  Les instal·lacions existents tindran una moratòria de cinc anys per adequar-les a la nova normativa en alguns àmbits determinats.

L'objectiu de tot plegat és millorar l'equilibri entre els interessos empresarials o particulars i la convivència veïnal i ciutadana.

Oposició amb vot desigual

L'oposició va tenir un comportament desigual respecte aquesta ordenança però van coincidir en què caldria haver tingut més temps per estudiar-se-la.
Ciutadans va sumar-se a l'equip de govern aplaudint mesures com el retard en el tancament de les terrasses de bars i restaurants.

Junts per Catalunya va lamentar el tipus de tancament que es proposa per la plaça Murada però no va voler censurar tota l'ordenança. Va recollir el guant del fet que el Govern vol que l'ordenança sigui viva i que està obert a incorporar-hi millores.

La CUP, en canvi, va censurar que en la seva opinió l'ordenança fa passos enrere respecte la vigent i va lamentar que s'ampliï l'horari de tancament de les terrasses i que es baixi l'amplada mínima dels carrers on poder posar elements a la via pública.

També molt crític el PSC va considerar que l'ordenança no millora un text vigent que creuen que el Govern mai s'ha cregut ni aplicat. Creuen que el model de participació ciutadana ha estat erroni ja que ha barrjat l'opinió de la ciutadania en general amb la del sector de l'hostaleria del comerç. En aquest sentit els socialistes haguéssin fet reunions sectorials.

Des del Govern van recordar que l'ordenança ha de passar pel procés d'exposició pública on es podran incorporar modificacions.

Diverses mocions

En un altre ordre de coses el pla va tombar una moció de Ciutadans que reclamava exigir un PIF pel Port de Palamós. Els diferents grups van tirar en cara al partit taronja que la moció apuntava a la Generalitat quan la competència és de l'Estat i la UE.

Una altra moció de Ciutadans sobre 'La igualtat de tracte entre les parelles de fet i els matrimonis en l'accés a la pensió de viudetat' va tenir una picabaralla per l'intent de la CUP d'introduïr una esmena que el partit taronja considerava que boicotejava el seu text.  El portaveu de Cs va acabar retirant el text molt indignat.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política