Accent baixempordanès a les eleccions del 155

Baix Empordà

Data: 21/11/2017

Il·legítimes i imposades per l'independentisme o restabliment de l'ordre constitucional per l'unionisme, el cert és que el 21D els partits han acatat que mesuraran les seves forces a les urnes. En un escenari inèdit amb el govern empresonat o  a l'exili, l'autogovern suspès, els cossos i forces de seguretat de l'Estat desplegats i en dijous, més de 5 milions de catalans i catalanes estan cridats a les urnes. 

L'electorat del Baix Empordà podrà decidir entre 10 candidatures amb 20 persones de la comarca a les llistes. Les Comarques Gironines decideixen 17 dels 135 diputats i diputades del Parlament.
 
El 27S la coalició del PDeCAT, ERC, MES i DC va obtenir una majoria incontestable amb 11 escons seguit de C's amb 2 i PSC, CUP i CSQP amb 1 cada un. Enguany la coalició guanyadora s'ha trencat i els seus membres es presenten per separat. 

Junts per Catalunya (JxC)

És l'anomenada llista del President. Una aposta molt personal de Carles Puigdemont, que pràcticament ha esborrat la vella guàrdia convergent en una candidatura que trenca les costures del partit.
 
A la circumscripció de Girona, la doctora en dret i vicerectora de l'UdG, Gemma Geis, encapçala la llista seguida del conseller de cultura a l'exili, Lluís Puig; i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. El primer baixempordanès a la llista és el batlle de Calonge-Sant Antoni, Jordi Soler, de les poques cares importants de la vella convergència a la llista. La ganxona Cristina Vicenç es situa en el lloc dels suplents. 

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Diàleg Republicà

La consellera d'Acció Social empresonada, Dolors Bassa, encapçala una llista de pesos pesants del partit seguida dels diputats de Junts Pel Sí, el portaveu adjunt del grup i alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, i la número dos de la coalició el 27S i diputada, Anna Caula. El portaveu Nacional d'ERC i exbatlle de Palafrugell Sergi Sabrià ocupa el lloc quart. Com a suplent hi figura la palafrugellenca Olga Palahí.
 
Per sortejar una possible il·legalització que fonts republicanes veuen improbable però possible, el partit ha registrat una marca blanca anomenada Diàleg Republicà, que encapçala la bisbalenca Mariona Vilaroya. Es tracta d'una llista que només s'activaria si el partit és il·legalitzat emulant les estratègies que en el seu dia va utilitzar l'esquerra abertzale basca. 

Ciutadans (C's)

Jean Castel repeteix com a número 1 d'una candidatura que va donar la sorpresa el passat 27S erigint-se en 'vot útil' de l'espanyolisme. Estarà acompanyat pel també diputat el tossinc Alfonso Sánchez Fisac.  La palafrugellenca Sheila Aria Malpica serà la número 5 i el regidor de Castell-Platja d'Aro, Jose Luís Villa tanca la llista. 

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC)

Els socialistes també repetiran cap de cartell en la figura de l'experimentat Rafel Bruguera. Bregat en mil batalles parlamentàries i històric del partit anirà acompanyat de l'exdiputada d'Unió Montse Surroca. Aquest 21D quadres democratacristians adscrits a Units per Avançar es presenten a les llistes socialistes en un dels impactes d'aquestes eleccions.
 
La llista del PSC està plena de persones de la comarca amb el platjarenc Martí Duran com a número 5, la regidora ganxona Laura Serrano com a número 6 i la regidora platjarenca Mónica Ríos com a número 14. L'edil calongí, Arturo Prades i la platjarenca Marta Poyatos aniran de suplents. 

Candidatura d'Unitat Popular (CUP)

L'esquerra anticapitalista fidel a la seva filosofia de canviar de candidats a cada elecció presenta una llista renovada amb la regidora figuerenca Natàlia Sánchez de  cap de llista. Anirà acompanyada de l'Alcalde de Celrà, Dani Cornellà i la regidora gironina Laia Pèlach.  El batlle de Verges, Ignasi Sabater figura al número sis de la tercera llista independentista que es presenta en aquestes eleccions. 
La regidora bisbalenca, Maria Roure, va de número 6.
 
En aquests comicis la CUP té el suport dels Pirates

Partit Popular (PP)

El PP confiarà en Maria Ángels Olmedo, la regidora figuerenca anirà acompanyada del president del  partit a Salt Josep Maria Angelats
El regidor cristinenc Sebastián Mateo anirà de 7 i l'exedil bisbalenc Andrés Cano és suplent. 

Catalunya en Comú (CeC)

Els Comuns intentaran fer-se un forat en unes eleccions, que com el 27S, estaran molt polaritzades per l'eix nacional. Després de formalitzar la confluència i enterrar Catalunya Sí que Es Pot, el partit presenta el geòleg i activista mediambiental garrotxí Llorenç Planagumà com a cap de llista, acompanyada per la gironina Eugènia Pasqual. 
 
La regidora cristinenca Sònia Pujol anirà de 9 i l'edil bisbalenca Maria Teresa Bravo de 12. L'ex cap de llista de CSQP i diputat, el Regenconí, Marc Vidal tancarà la llista

Altres candidatures (Recortes Cero, PACMA, PUMJ)

A banda de les llistes que van tenir representació les passades eleccions en aquests comicis es presenten altres candidatures. Al marge de la marca blanca d'ERC Diàleg Republicà, també s'han inscrit l'espanyolisme d'esquerres Recortes Cero, l'animalista PACMA i Por Un Mundo Más Justo. 

Crítiques per unes eleccions en dia laborable

Les eleccions s'han convocat dijous en un dia que s'ha declarat no lectiu però si laborable. El que ha aixecat dures crítiques de la FAPAC i la PIMEC que consideren que perjudicarà a les emrpeses i suposarà una dificultat important per la conciliació laboral i familiar.
 
La llei dóna dret a demanar segons tipus de contracte i horari laboral fins a 4 hores de permís retribuït per anar a exercir el dret a vot. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política