Arrenca el judici contra Dolors Bassa i el Referèndum de l'1-O

Arrenca el judici contra l'1-O amb 12 acusats i acusades, entre ells la torroellenca Dolors Bassa. El Tribunal Suprem Espanyol haurà de dirimir si van cometre delictes de rebel·lió, sedició, malversació de fons públics o desobediència amb penes que poden suposar dècades de presó.

Els Fets

L'anomenat judici del procés independentista té diversos moments clau. Un primer, l'aprovació de les Lleis de Desconnexió els dies 6 i 7 de setembre del 2017 amb les quals la majoria independentista volia donar cobertura legal al Referèndum de l'1-O. Aquests fets pesen en l'acusació contra l'expresidenta del Parlament cessada pel 155 Carme Forcadell.

Un segon moment clau va ser la protesta contra l'escorcoll de la Conselleria d'Economia els dies 20 i 21 de setembre en plena operació policial contra el Referèndum. Per aquests fets estan acusats el llavors president de l'ANC, Jordi Sánchez; i el President d'Òmnium Jordi Cuixart. La protesta ha servit de base argumental per justificar la suposada violència del procés independentista sobre la qual es sustenta el delicte de rebel·lió.

Un tercer moment és la pròpia votació de l'1-O pel qual estan acusats els membres del Govern de llavors. Votació que va anar seguida dos dies després d'una vaga general multitudinària.

Finalment hi ha la fallida declaració d'Independència en dues tandes. Una el 10 d'octubre, suspesa pel President Carles Puigdemont; i l'altra el 27 d'octubre que va quedar sense efecte al no aplicar-se i al suspendre's l'autonomia per l'article 155.

Els acusats

Seuen al banc dels acusats els llavors vicepresident i consellers cessats pel 155, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull; l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell; i els activistes Jordi Sánchez i Jordi Cuixart; tots ells en presó preventiva.

També els exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, en llibertat amb càrrecs.

Junqueras és qui té la petició de penes més elevada, 25 anys la Fiscalia General de l'Estat, 12 l'advocació de l'Estat i 74 l'acusació particular, formada pel partit d'extrema dreta Vox.

Per Forcadell, Sánchez i Cuixart la Fiscalia demana 17 anys de presó, l'advocacia 8 i Vox 52.

Pels  exconsellers Romeva, Bassa, Forn, Rull i Turull la Fiscalia demana 16 anys de presó, l'advocacia 11 i Vox 74.

Borràs, Mundó i Vila s'enfronten a 7 anys de presó demanats per la Fiscalia i l'Advocacia o a 24 demanats per Vox.

El Tribunal


El Tribunal estarà format per un grup de magistrats, alguns dels quals ja ha participat en altres causes contra polítics independentistes, com les derivades del 9N.  Estarà presidit per Manuel Marchena que estarà acompanyat per Andrés Martínez, Juan Ramon Berdugo, Antonio del Moral, Luciano Varela i Andrés Palomo i Ana Ferrer.

Les defenses

L'advocat de Dolors Bassa és Mariano Bergés, soci de Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart. La seva estratègia de defensa es basa en rebutjar la violència i la legalitat de l'actuació de la llavors consellera en la gestió de les vages del 3 d'Octubre i 8 de novembre. La primera no va ser impugnada i la segona va ser delcarada legal després de ser portada als tribunals.

Els altres adovcats són Marina Roig, per Cuixart; Andreu Van Den Eynde per Junqueras i Romeva; Jordi Pina per Turull, Rull i Sánchez; Xavier Melero per Forn; Josep Riba per Mundó; Pau Molins per Santi Vila i Olga Arderiu per Carme Forcadell.

No seran jutjats

El Tribunal no podrà jutjar ni el President cessat pel 155 Carles Puigdemont, ni els seus consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí, a l'exili a Bèlgica i Escòcia; on els tribunals d'aquests dos països han rebutjat les demandes d'extradició que els Tribunals Espanyols es van veure obligats a retirar. Tot i que no han estat jutjats en els llocs on actualment resideixen, els tribunals belgues i escocesos no veuen elements per imputar-los delictes de rebel·lió i sedició.

Tampoc seran jutjades l'exportaveu de la CUP Anna Gabriel ni la d'ERC, Marta Rovira, a l'exili a Suïssa.

Les causes també relacionades amb el procés independentista, contra la cúpula dels Mossos, amb Josep Lluís Trapero com a figura més destacada i els membres sobiranistes de la  mesa del Parlament segueixen altres vies penals.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política