La PAH atura un desnonament a Platja d'Aro

Intervenen: Fatima Oussaadni, veïna amenaçada de desnonament; Mercè León, portaveu PAH Guíxols Vall d'Aro

La mobilització veïnal ha aconseguit aturar un desnonament a Platja d'Aro. Una quinzena de persones s'han concentrat al carrer Ginesta per ajudar a la Fàtima a mantenir el pis on viu amb el seu fill de 5 anys  i aconseguir forçar un lloguer social.

Poc abans de la una una comitiva judicial acompanyada en un discret segon pla pels Mossos d'Esquadra ha arribat per notificar l'ordre de desnonament. Després de negociar uns minuts amb els activistes de la PAH ha intervingut un mediador de Building Center, el fons propietat del pis i d'acord amb els serveis socials municipals s'ha aconseguit suspendre el desnonament fins el 16 de gener, temps amb el que s'espera trobar-li una solució.

Platjarenca treballadora i precària

La Fàtima és el retrat d'allò que s'anomenen treballadors pobres. Persones que no surten cada mes a les estadístiques de l'atur però que l'estacionalitat, la precarietat i els elevats preus del lloguer impulen al carrer o a l'okupació de vivenda buida, com és el cas.  Ella treballa en nòmina els sis mesos de la temporada turística amb un sou de poc menys de 1.000 euros  i durant la temporada baixa rep uns 400 euros d'ajuda.   Ha indicat que mentre treballa no troba pisos perquè és temporada alta i molta vivenda es destina al lloguer turístic i en temporada baixa no pot pagar els preus de mercat ni tampoc hi pot accedir, ja que li demanen un contracte fix. A més, ha explicat que el fet de ser d'origen magrebí la penalitza. Un fet que també han explicat companyes que es troben en situació similar.

Des de la PAH afirmen que aquesta situació no és excepcional a la Costa Brava i, de fet, segons han explicat els propis veïns, a altres 2 pisos del mateix bloc hi viuen famílies en una situació similar amb feina precària i en okupació.

La PAH demana un lloguer social adequat al seu poder adquisitiu i lamenta que l'Ajuntament només hagi pogut oferir una habitació d'hotel fins a trobar una vivenda d'emergència.

Un desnononament no permès per la llei 14/2015

La Llei 14/2015 aprovada pel Parlament de Catalunya  via  ILP obliga als grans tenidors d'habitatge a fer una oferta de lloguer social abans d'executar un desnonament i impedeix talls de subministraments bàsics a persones en situació de vulnerabilitat.

Aquesta llei va ser suspesa pel TC  a instàncies del Govern Espanyol però ara l'executiu de Pedro Sánchez ha pactat amb el Govern Català retirar parcialment el recurs que va suspendre la llei i per tant que la totalitat o part d'aquesta torni a estar vigent. Un fet, que segons la PAH hauria evitat casos com el de la Fàtima.

Desnonaments de llogaters

Des de l'entitat porten mesos alertant que la problemàtica dels desnonaments s'està traslladant de les hipoteques als lloguers i reclament canviar la llei per fer-los més llargs, controlar les pujades de preus i obligar els bancs a traslladar el seu paquet d'habitatge buit al lloguer social.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat