Arqueòlegs troben restes d'unes termes de l'any 80 aC al jaciment romà del Collet

Arqueòlegs han trobat restes d'unes termes romanes de l'any 80 aC al jaciment romà del Collet a Sant Antoni de Calonge. Durant les excavacions fetes el 2022 també han aparegut restes de menjar i fragments de metall i ceràmica. Aquest any preveuen excavar el complex termal i part de les fases més antigues del jaciment.

En aquest paratge davant del mar a Sant Antoni de Calonge, s'hi troba el jaciment romà del Collet del segle II abans de Crist. Dit d'una altra manera, una casa de pagès que es dedicava a l'explotació agrícola del territori. Des del 2015, arqueòlegs exploren i excaven aquesta zona a partir d'un conveni entre l'Ajuntament i la Universitat de Girona (UdG) amb el suport de diverses institucions. En aquest darrer any, s'han realitzat dues campanyes, una amb estudiants i l'altre amb professionals contractats per la UdG. En aquests treballs els arqueòlegs van localitzar les despulles d'unes termes romanes que se situen cronològicament al voltant del canvi d'era, a finals del segle I aC.
 

Poden ajudar a perfilar el procés de romanització del sector de la Costa Brava. -Josep Burch, professor d'arqueologia de la UdG

També han desenterrat restes de metall i ceràmica.
 

Un dels fragments correspondria a un atuell que està vinculat amb un culte"

A més, durant la tardor també es va excavar en aquest sector del jaciment que podria ser una antiga cisterna d'aigua, on s'han localitzat restes d'un mur i restes de menjar Aquest any la intenció és excavar el complex termal i part de les fases més antigues del jaciment.
 

Ens queda una cosa pendent d'una torre de les fases més antigues que estem excavant. Cal acabar-la de perfilar, identificar i documentar.

Paral·lelament, experts estan estudiant l'alimentació dels vilatans.
 

L'Any 2022 es va excavar un cementiri d'època romana i es va fer un estudi antropològic que va constatar la duresa de la seva vida i els treballs durs que havien realitzat, però ara a través de les restes òssies estem estudiant la seva dieta. Són estudis inicials, però apunten un consum inicial de peix. També intentarem estudiar la procedència de les persones.

La vila romana va ser construïda en diverses fases. En un principi aquest turó l'ocupava un magatzem de grans tines per conservar vi i aquí s'hi va construir la primera vila romana entre els anys 80 i 70 aC d'influència itàlica. En època augustal es va construir una nova vila i és en aquest moment on es va afegir aquest espai termal que ara han localitzat. Durant les darreres excavacions han trobat entre altres aquest forn, un capitell o diverses habitacions per exemple en aquest espai que es van convertir en una gran sala pavimentada en mosaics o una trinxera que està en procés d'estudi i excavació.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura