Xavier Cordomí presenta el seu llibre "Montgrí, una història de gegants"

INTERVÉ: Xavier Cordomí, Autor del llibre "Montgrí, una història de gegants"

Montgrí, una història de gegants. Així és com s'anomena el llibre de Xavier Cordomí. Aquest llibre és fruit de l'extens treball de recerca que es va portar a terme amb motiu de l'exposició que  portava el mateix títol. Aquesta recerca es porta a terme des del 1608 fins al 2019, això fa que els gegants de Torroella siguin una de les figures més ben documentades de tot Catalunya i que el llibre estigui molt ben documentat perquè s'han trobat moltes referències.

El protagonista de la història és la imatge festiva de Torroella, els ciutadans i ciutadanes en la seva totalitat durant tots aquests anys. Des del 1608, apareix el primer indici de l'existència d'un Gegant i un Drac a la vila de Torroella de Montgrí, aquest és el moment on tot comença. Poc més tard, va aparèixer la Geganta i l'Àliga, es presentaven com l'aspecte més popular i modern de les festes. Durant 400 anys, el Gegant i la Geganta han estat presents a la vila i es tracta d'unes figures emblemàtiques, estimades i admirades.

Tot el que envolta al Gegant i la Geganta, els capgrossos, el Drac, l'Àliga i els músics que els acompanyen són la raó dels fets i esdeveniments festius. És això del que parla el llibre, és una mirada enfocada en l'impacte que tenen aquests personatges sobre la societat torroellenca. Tot això valorant totes les persones que han estat al voltant dels gegants.

Xavier Cordomí, tot i ser el seu 20è llibre, no perd mai el seu gust per escriure sobre festes, de tradicions i imatgeria festiva. Tot això per tal de difondre el món de la cultura tradicional, però amb un punt de rigor i donant la rellevància que es mereix dins del context de l'excepcionalitat de la vida dels ciutadans.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura