Sabem diferenciar entre prova PCR, d'antígens o serològica?

INTERVÉ: Anna Ribera, directora assistencial de SSIBE

Prova PCR, test d'antígens o test serològic. Amb l'arribada i instauració de la pandèmia de covid-19 a les nostres vides tots hem sentit i après aquests i altres conceptes mèdics i científics. Però no sempre la informació de la que disposem és bona o 100% precisa. 

Des de Serveis de Saluts Integrats del Baix Empordà han apreciat que hi ha un cert embolic entre la població pel que fa a l'utilitat de cada prova i el moment en el que toca fer-la. Per això han elaborat una infografia que fa una mica de pedagogia al respecte.

En un grup hi situen la PCR i el test d'antígens. En totes dues s'analitzen mostres obtingudes al final del nas. Mentre que la PCR busca parts d'ADN del coronavirus, l'antigènic detecta una proteïna associada al virus i dona un resultat gairebé immediat amb un sistema semblant als detectors d'embaràs. Contràriament al que creuen alguns últimament, la PCR és més sensible i l'antigen només és adequat en uns dies molt més concrets de la malaltia. 

En una altra banda hi trobem la serologia. Es fa mitjançant l'anàlisi de la sang i detecta si el cos ha passat el virus a partir dels famosos anticossos que es generen a posteriori. No és adequada per saber si s'està passant la malaltia en aquell moment. 

En les darreres setmanes SSIBE ha adquirit l'autonomia i els recursos suficients a nivell de laboratori per realitzar i analitzar amb garanties els tres tipus de proves de tota la comarca. Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat