Desactivat el pla INUNCAT però en prealerta pel cabal del Ter, Daró, Onyar i Tordera

Desactivat el pla INUNCAT però en prealerta pel cabal del Ter, Daró, Onyar i Tordera
Baix Empordà

Data: 05/12/2019

FOTO: Ajuntament de la Bisbal d'Empordà

Protecció Civil de la Generalitat ha desactiva l'alerta del pla INUNCAT un cop finalitzada la part més activa de l’episodi de pluges, i el manté en fase de prealerta degut a la situació hidrològica i concretament al cabal de diversos rius de les comarques de Girona, com la Tordera, el Ter, el Daró i l'Onyar. El cabal d'aquests rius està en descens i fora de valors de perill segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) però cal seguir atents a la seva evolució fins la normalització. Durant les properes pot seguir plovent al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, però no s'esperen acumulacions importants de pluja. Hores d'ara ja s'han normalitzat els cabals elevats dels rius Llobregat i Besòs que van comportar un avís hidrològic ahir.

A més, al llarg del dia d'avui es mantenen onades d'entre 3 i 4 metres a tot el litoral de Catalunya. 

Al llarg del dia d'ahir i durant aquest matí la Direcció General de Protecció Civil va sol·licitar als municipis el tancament d'accessos a les zones inundables i la vigilància de l'estat dels rius per avançar-se a possibles afectacions, especialment al litoral i prelitoral de Barcelona i a la demarcació de Girona. Des del CECAT s'ha mantingut el contacte amb aquests municipis, els serveis d'emergència, l'Agència Catalana de l'Aigua i el Servei Meteorològic de Catalunya per la coordinació de les mesures de seguretat i la resolució dels incidents.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, fins les 10.00 hores s’han superat els 100 l/m2 acumulats des de l’inici de l’episodi a Girona 125,8 l/m2, a Arbúcies (Selva) 121,8 l/m2, a Alcanar (Montsià) 120,6 l/m2, a Santa Coloma de Farners (Selva) 111,6 l/m2 i a Vilassar de Mar 111 l/m2.

Pel que fa al vent, alguns registres destacables d’avui a les 7.30h són Barcelona (Observatori Fabra) 68 km/h, Port de Barcelona –Bocana Sud 62,3 km/h i Santuari de Queralt 56,9 km/h.

 

Incidències

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 661 trucades per 470 incidències relacionades amb el temporal des de l’inici de l’episodi fins a les 14 h, cap d’aquestes de gravetat. Per comarques, des del Barcelonès s’han rebut gairebé el 40% dels avisos (265), des del Vallès Occidental (86) i des del Maresme (67). Per municipis, des de Barcelona s’han rebut 209 trucades, 32 des de Badalona i 30 des de Sant Cugat del Vallès. La majoria de trucades s’han fet per inundacions i filtracions, despreniments a la via o caiguda d’arbres.

Relacionat amb aquestes trucades al 112, els Bombers de la Generalitat, des de l’inici del temporal i fins a les 14h d’aquest migdia, han atès uns 200 avisos relacionats amb el vent i la pluja. La majoria de serveis es van concentrar ahir a la tarda a les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Les incidències més rellevants ateses han estat per resoldre petites acumulacions i filtracions d’aigua en habitatges o a la via pública, per retirar arbres caiguts i altres elements que dificultaven la circulació, i per incidències relacionades amb xarxa elèctrica.

El Servei Català de Trànsit informa que a causa de les pluges hi ha hagut 4 vies afectades. A hores d’ara encara estan tallades:

BV-5301 Montseny per esllavissades
BP-1121 Monistrol de Montserrat per esllavissades

En canvi, s’ha normalitzat la situació a les carreteres GI-644 a Forallac i  a la GI-641 a Torroella de Montgrí que havien estat tallades per inundacions.

Les incidències de subministrament s’han anat normalitzant. A hores d’ara només queda oberta la incidència a l’Aldea amb 435 abonaments afectats.

Es demana mantenir la prudència a l’entorn de les lleres dels rius que encara baixen plens i extremar la precaució en els desplaçaments si es condueix amb pluja.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat