El Forn Gran d'en Turró de Fonteta torna a coure calç

INTERVÉ: Josep Matés, terrissaire i impulsor de l'activitat

El Forn Gran d'en Turró de Fonteta ja crema i ho farà almenys fins diumenge. Dimarts es va encendre aquest forn carregat amb 70 tones de pedra calcària que s'està convertint ara en calç. L'objectiu és recuperar un ofici que ocupava ja fa més de 50 anys el 70% dels veïns de Fonteta i Sant Climent de Peralta. Al massís de les Gavarres hi havia uns 70 forns com aquest que s'ha recuperat ara per poder-lo encendre i retre així un homenatge a totes les persones que van dedicar la seva vida professional a fer calç.

Mil graus
La tasca ara és mantenir encès el forn i alimentar-lo amb combustible, en aquest cas sotabosc, per arribar als mil graus de temperatura i que aquesta es mantingui durant la cuita. Això fa que hi hagi un grup d'una vintena de persones treballant per torns de 4 hores dia i nit durant almenys 5 dies en aquest paratge de Fonteta. Uns voluntaris que estan participant a recuperar un element del patrimoni del municipi de Forallac i a la vegada mostrant a qui ho desitgi com es feia anys enrere la calç que servia sobretot per la construcció.

Activitat oberta al públic
Des del municipi conviden a qui ho desitgi a apropar-se fins al forn gran d'en Turró de Fonteta i veure com es treballa en un forn de calç. Forallac pot presumir de recuperar oficis tradicionals a les Gavarres com la carbonera o la rajoleria, ara hi sumen la cuita de calç.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura